50Plus: ‘Ze gaan nu een Ikea-stadion bouwen’

Feyenoord heeft donderdagavond uit hun midden alle bijbeluitleggers opgetrommeld om tijdens een besloten meeting de raadsleden van Rotterdam niet alleen enig inzicht te geven in de opgelopen achterstand rond Feyenoord City, maar er ook begrip voor te vragen. Van de diehard voorstanders (CDA, D66, VVD) kregen ze dat.

Niet van de fanatieke tegenstanders van de sloop van De Kuip (Partij van de Dieren, 50Plus, PVV). Ook niet van de SP, want de dieproden willen ter plekke eerst huizen bouwen en dan op hun gemak eens kijken of een nieuw stadion wel noodzakelijk is.

GroenLinks moet het grote beslissende mechanisme nog op gang brengen en de Partij van de Arbeid zei na afloop dat het nu wel iets genuanceerder tegen de problemen van werkuitvoerder Carl Berg aankijkt. Verder zat de moslimpartij Denk logischerwijs een beetje te vissen wat het beste voor z’n kiezers is en glunderde bij alle mooie parkjes en bruggetjes en gebiedsplannetjes rond de Essalam-moskee.

En Leefbaar Rotterdam als grootste partij? Met bovendien Gerben Vreugdenhil als rekenmeester in hun midden? Die liet verstek gaan. De tweede keer. Ook bij de vorige raadsvergadering met Feyenoord City als pijnpunt op de agenda was het gissen wat Vreugdenhil er van vond.

Insiders zeggen dan dat hij het hele plan onverantwoord vindt, maar ja, ook bij Leefbaar hebben inmiddels politici mooie banen gekregen en oud fractievoorzitter Marco Pastors werkt als directeur van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid aan de perspectieven van de achtergebleven boerenzij – allemaal belangen dus.

De Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas bleek de grootste achterstand te hebben. Het heeft de grondexploitatie nog niet rond. Vooral het dure laboratorium zit onbeweeglijk zwaar in de weg. Het miljoenenbedrijf wil bovendien boter bij de vis en de oprotpremie per onmiddellijk incasseren. Maar dat kan niet, want stel je voor dat de businesscase niet klopt, stel je voor dat de bvo Feyenoord op den einder niet akkoord gaat en stel je voor dat het college van B&W klapt.

Maar de gebiedsontwikkeling bleek tot ieders verrassing op twee fronten een achterstand te hebben. Het stadion is te duur. Er moet bezuinigd worden. Men gaat van veel staal naar veel beton. En dat betekent bovendien dat er voor een nieuw ontwerp een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd.

Betere communicatie
Allemaal niet onoverkomelijk, luidde de toelichting, want men hield de geest als vanzelfsprekend in de fles. Maar het vergt allemaal wel iets meer uithoudingsvermogen, zeiden ze. Bovendien beloofden de Feyenoord-partijen voortaan beter naar de raadsleden te zullen communiceren.

‘’Ik blijf het een kwalitatief mooi groen woongebied vinden”’, zei D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers. ‘’Ik heb prachtige verbindingen gezien, niet alleen met Hillesluis, ook met Parkstad. Dat zouden ze nooit voor elkaar hebben kunnen krijgen met De Kuip en die parkeerplaats. De terugvaloptie is echt onaantrekkelijker. Er speelt bij dit gebied een maatschappelijk belang.’’

‘Nee, ik ben niet ingepakt’
‘’Nee ik ben niet om’’, lachte de SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen, die in de achtertuin van De Kuip woont. ‘’En nee, ik ben ook niet ingepakt. Ik blijf hardop vinden dat de afhankelijkheden van elkaar bij Feyenoord de bouw belemmeren. Ik kijk niet naar De Kuip, ik kijk niet naar het nieuwe stadion, ik kijk naar huizen. Die zijn nodig. Nu. Gelijk. Morgen al. En niet pas na 2025, want in dit plan moet er eerst een stadion worden gebouwd. Ik vind het een foute volgorde.’’

‘’Ik ga me er nog eens extra in verdiepen’’, nam raadslid-bankier Dennis Tak van de Partij van de Arbeid zich na afloop voor. ‘’Vooral in de positie van de voetbaltak. Ik was blij met de toelichting van de nieuwe penningmeester, die terecht zei dat de voetbaltak er op vooruit moet gaan. Ja, de 25 miljoen is genoemd. Maar de businesscase is nog niet klaar. Ik heb me voorgenomen de komende tijd nog eens met heel veel mensen te gaan praten.’’

‘’Ik heb geen gekke dingen gehoord. De prijs van de nieuwbouw wordt nog eens goed doorgerekend en dat juich ik toe. Dit project verdient nauwkeurigheid. Ik snap daarom ook dat het allemaal meer tijd gaat kosten’’, aldus CDA-fractievoorzitter Christine Eskes, die zegt te snappen dat die jaarlijkse 25 miljoen voor de bvo Feyenoord van groot belang is. ‘’Maar het is niet aan de gemeente om die te garanderen. Feyenoord moet het vertrouwen hebben dat de beslissende businesscase dit oplevert.’’

‘Ik ben boos, en goed boos’
‘’En die beslissende businesscase komt pas in het voorjaar van 2021, let maar op. En als dat zo is, is dat natuurlijk schandalig,’’ vond Ellen Verkoelen van 50Plus, de felste tegenstander van de sloop van De Kuip. ‘’Onbegrijpelijk dat we informatie over de achterstanden van derden moeten krijgen en niet via de voortgangsreportages van de verantwoordelijke wethouder. Ik ben echt boos dat elke politieke duiding ontbreekt. Ik had een pro actieve houding verwacht van dit college. Maar ze verschuilen zich allemaal in de ondergrondse gangen, die bij de eerste plannen zijn aangelegd. Ik heb vanaf het begin gezegd: dit is onverantwoordelijk. En je ziet het gebeuren. Je ziet ook hoe sommige politieke partijen zich laten inpakken. Zelfs nu het een Ikea-stadion wordt vinden ze het nog steeds dik oké.’’

Dagblad010.nl