‘Bufferdam’ moet aanvaringen met nieuw Feyenoordstadion voorkomen

Om aanvaringen met schepen op de Nieuwe Maas te voorkomen, wordt het toekomstige stadion van Feyenoord beschermd door een speciale dam. Die 485 meter brede ‘buffer’ komt recht voor het stadioncomplex te liggen en moet de bebouwing ook vrijwaren van zogenoemde ‘plasbranden’, ofwel het vlam vatten van gelekte, brandbare vloeistoffen. De vaarroute zal op basis van dit bouwwerk door Rijkswaterstaat worden aangepast, zo staat in de Veiligheidseffectrapportage (VER).

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft een positief advies gegeven op de maatregelen die Feyenoord City neemt om de veiligheid van de geplande voetbaltempel te verhogen. Eerder had de provincie Zuid-Holland twijfels over de manier waarop bezoekers van het stadion zouden worden beschermd bij calamiteiten. ‘Het spoor en het scheepvaartverkeer zijn belangrijke risicofactoren, vooral vanwege het transport van gevaarlijke stoffen’, zo luidt de toelichting op de rapportage.

Het ontwerp-bestemmingsplan van Feyenoord City is inmiddels ter inzage gelegd. Inclusief een flink aantal bijbehorende documenten, zoals het Milieu Effect Rapport (MER). Het gaat in dit plan nog om de inrichting van het plangebied. In fase twee komen de vergunningen voor het nieuwe stadion aan de orde. Op die documenten kan vermoedelijk eind dit jaar worden gereageerd.

Ontwikkelaars
In de huidige plannen staat onder meer dat nieuwbouw langs de Stadionweg niet hoger mag worden dan 70 meter. ,,Ook mogen er niet meer dan 1045 woningen gebouwd worden. De toekomstige ontwikkelaars mogen hier absoluut niet van afwijken’’, zo wordt benadrukt. De wooncomplexen komen op de plek waar nu nog onder andere Pathé De Kuip staat. Die verhuist in de toekomst naar ‘de Strip’, de verbinding tussen de huidige Kuip en het nieuwe Feyenoordstadion.

Eind vorig jaar besloten bovendien Stadion Feijenoord en de club Feyenoord gezamenlijk om vol voor het nieuwe stadion te gaan. Algemeen directeur Mark Koevermans van Feyenoord herhaalde dat nog eens op de nieuwjaarsreceptie van Feyenoord. Volgens wethouder Arjan van Gils (D66, majeure projecten) zijn er geen obstakels meer die de bouw van een nieuw stadion in de weg kunnen staan. Die moet in 2025 de deuren openen.

AD.nl