De Beste Stuurlui: Feyenoord City wordt een fiasco

De Beste Stuurlui serveren ook dit seizoen weer prikkelende gespreksstof voor bij de vrijdagmiddagborrel. Deze keer trekt Awais de wenkbrauwen op bij Feyenoord City. “In de kern is het probleem dat een Nederlandse subtopper een van de duurste stadions van Europa wil neerzetten”.

Alle seinen staan op rood, maar het stadsbestuur gaat samen met de organisatie stug door. De Rotterdamse burger mag straks voor dit fiasco betalen.

Ik heb het natuurlijk over Feyenoord City. Feyenoord City: de verlossing voor Feyenoord dat weer mee wil doen met de nationale top én de redding van het net zo aanmodderende Zuid. Ons nieuwe megaproject met gigantische financiële en emotionele belangen.

Subtopper
Vooropgesteld: ik houd van Feyenoord. Ik ben een jongen van Zuid en zie niets liever dan een prachtig nieuw stadion aan het water, ingebed in een mooi stedelijk gebied. Juist daarom maak ik mij grote zorgen over dit plan. Het doortastende rapport van Tsjalle van der Burg (Universiteit Twente) schiet de business case helemaal lek. En ook de uitgelekte opnames van een presentatie van de financieel directeur Carl Berg stellen niet gerust.

Kort samengevat: de inkomsten worden te hoog ingeschat, de kosten te laag en de aansluiting met het spelersbudget met de Nederlandse top (Ajax en PSV) is onhaalbaar. En dat is niet verrassend want in de kern is het probleem dat een Nederlandse subtopper een van de duurste stadions van Europa wil neerzetten.

Opstelling
Ambities zijn belangrijk. Dromen. Durven. Doen. Natuurlijk. Wij zijn Rotterdam. Maar ik heb weinig vertrouwen in de mensen die nu aan de knoppen zitten. Als we de opstelling doornemen dat zijn zij de zwakste schakel.

Om te beginnen wethouder Adriaan Visser (D66). Bij Eneco vond hij nog dat de commerciële activiteiten van het bedrijf niet passen bij het risicoprofiel van de gemeente. Maar met 48 miljoen Rotterdamse euro’s in dit megaproject steken heeft hij geen moeite. Als het stadion straks failliet gaat, mag de belastingbetaler ervoor opdraaien. Dat de wethouder laconiek reageert op de berichtgeving rondom de businesscase en de raad maar matig van informatie voorziet, wekt geen vertrouwen.

Uitzicht
Dan het Feyenoordbestuur. Het bedrijf Feyenoord draait maar matig. Met de bezoekersaantallen, tv-gelden en de enorme supportersbase zou deze club structureel beter moeten presteren dan PSV en AZ. Maar het lukt Feyenoord om bestuur op bestuur geld te verliezen. In de afgelopen 33 jaar is Feyenoord slechts drie keer kampioen geworden. PSV is in dezelfde tijd met een dertig procent kleiner stadion veertien keer vaker kampioen geworden. Alles wijst erop dat deze club niet een nieuw stadion, maar een nieuw en vakkundig bestuur nodig heeft. Er is geen enkele garantie dat een bestuurskamer met uitzicht over de Maas zal leiden tot betere resultaten.

Ik kan me betere investeringen van gemeenschapsgeld voorstellen. Het lijkt me dus beter dat Feyenoord een goedkoop stadion neerzet dat twintig of dertig jaar meegaat. Pas als de resultaten ernaar zijn, mag het doorgroeien naar een nieuwer en groter stadion. Laat Feyenoord eerst maar bewijzen het waard te zijn, voor het failliet raakt.

VersBeton.nl