De Kuip: imposant, angstaanjagend en verlammend

De Kuip is enig in zijn soort. Die is imposant en kan verlammend werken. Veel Fortunezen betreden de Rotterdamse voetbaltempel zondag voor het eerst. ‘Kuipvrees’ ligt op de loer.

Het is het meest mythische stadion van ons land: De Kuip, thuishaven van Feyenoord. Een stalen constructie die meedeint met het uitgelaten publiek dat een doelpunt viert. Waar bekers vol vocht (waarvan je als speler maar hoopt dat het bier is) je om de oren vliegen wanneer een hoekschop moet worden genomen. Waar evenveel middelvingers worden opgestoken als sigaretten.

Hele ring

“Elk stadion heeft wel een vak met fanatiek fans, maar in De Kuip zit de hele eerste ring er vol mee”, zegt Fortuna-aanvoerder Wessel Dammers. De verdediger is opgeleid door Feyenoord, maar speelde nooit een officiële wedstrijd in ‘Stadion Feijenoord’, zoals de heksenketel eigenlijk heet. Wel op Old Trafford in Manchester trouwens, maar dat terzijde. “Ik heb wel oefenwedstrijden gespeeld in De Kuip en was er ook vaak te vinden als supporter. Ik snap best dat spelers onder de indruk zijn van de ambiance daar. Maar als je focust op de dingen die je altijd doet, valt de vijandigheid je ook minder op.”

Claustrofobisch

Nog niet zo lang geleden stelde de Britse omroep BBC een lijst samen van de zeven meest angstaanjagende stadions ter wereld. Tussen onder meer La Bombonera in Argentinië en de Türk Telekom Arena van Galatasaray, waar een peloton ME’ers geen overbodige luxe is, staat op nummer zes De Kuip. ‘Het stadion slaagt erin een oorverdovend kabaal te produceren en daarmee de tegenstander de stuipen op het lijf te jagen, grotendeels vanwege het claustrofobische ontwerp en de schommelende tribunes’, luidde het oordeel.

Varianten

Het stadion op de zuidoever van de Maas kan voor voetballers verlammend werken. ‘Kuipvrees’ is de term die voor die angststoornis in het leven is geroepen. Er zijn twee varianten: de ene komt voor bij spelers van Feyenoord zelf, de andere bij tegenstanders. Laten we ons beperken tot die laatste, aangezien Fortuna Sittard zondag om 16.45 uur het volgende slachtoffer kan worden van de mysterieuze aandoening.

Bevangen

Bij ‘Kuipvrees’ worden spelers bevangen door de omgeving. Benen willen niet meer, de sterke rechter lijkt het chocoladebeen geworden. Hoewel voorbeelden te over, wil Fortuna’s assistent-trainer Kevin Hofland er niets van weten. Hij beleefde als speler van de Sittardenaren zijn basisdebuut in De Kuip. “29 oktober 1997. We wonnen ook nog, met 1-3.”

Heet

Later in zijn loopbaan was verdedigde hij ook nog drie jaar lang het rood-wit van Feyenoord. “De heetste wedstrijd die ik voor Feyenoord speelde was tegen Ajax in het seizoen 2008/2009. Ajax was toen haast onverslaanbaar en wij hadden te maken met de nodige blessures. Puur op karakter pakten we een punt, gesteund door het publiek speelden we op, soms zelfs over het randje.”

Bullshit

Maar ‘Kuipvrees’? Wennen aan de uitgelaten sfeer? “Bullshit. Als ze straks voor 100.000 man spelen, moeten ze dan ook elke week wennen? Nee, je moet het zien om te draaien en de grimmige omgeving gebruiken als extra motivatie.”

Vak S

Dat wordt onderschreven door voormalig topkeeper Hans van Breukelen. Hij vertelde ooit voor de camera’s van Omroep Brabant wat hij meemaakte toen hij met PSV op bezoek moest bij Feyenoord. “Vak S was destijds behoorlijk anti-mij, ook omdat ik Feyenoord-doelman Joop Hiele uit Oranje hield. Ik liep naar dat vak en keek er strak in. Ze werden helemaal gek, maar ondertussen stond ik helemaal te trillen. Het is een on-Nederlandse ambiance, meer Zuid-Europees. Als je de kick vindt om dat publiek rustig te willen krijgen, kom je van je ‘Kuipvrees’ af.”

Bron: De Limburger