Feyenoord langer in De Kuip: 5 vragen over uitstel nieuw stadion

Vertraging van de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion moet de plannenmakers lucht geven. Er is meer tijd nodig om de grond bouwrijp te krijgen en om alle vergunningen te vergaren. Tegenstanders van nieuwbouw kraaien echter al victorie: van uitstel komt vast afstel. De vertraging van de toekomstige voetbaltempel op Zuid in 5 vragen.

1. Betekent de vertraging dat er ook meer tijd is om de financiering van het stadion rond te krijgen?
Nee, luidt het officiële commentaar van Feyenoord City. Die planning blijft hetzelfde. Eind dit jaar moet duidelijk zijn welke partijen meedoen aan het financieren van de toekomstige thuisbasis van Feyenoord. Dat was zo, en dat blijft zo. In het jaar daarna moeten de handtekeningen worden gezet door de geldschieters en voor de start van de bouw in april 2021 moet worden betaald.

2. Feyenoord speelt een jaar langer in De Kuip. Is dat een voor- of een nadeel?
Liefhebbers van het monumentale Feyenoordstadion zullen dit als een groot voordeel zien. Het moment dat zij hun ‘tweede huis’ moeten verlaten – als het allemaal doorgaat tenminste – wordt weer even uitgesteld. Zij zullen hopen dat die extra tijd nieuwe inzichten oplevert, waardoor renovatie tóch weer een optie wordt. Dat uitstel leidt tot afstel, is voor hen boven elke twijfel verheven.

Stadiondirecteur Jan van Merwijk zal gemengde gevoelens hebben. Want De Kuip is als concert- en evenementenlocatie juist aan een nieuw leven begonnen, met de optredens van Marco Borsato en Rammstein in het verschiet. Ook Oranje heeft Rotterdam weer weten te vinden, en oogst daar louter succes. Meest recent nog met de mooie 4-0 tegen Wit-Rusland. Aan de andere kant kost het behoorlijk wat geld om het stadion ‘speelklaar’ te houden. Alleen aan onderhoud al snoept het stadion jaarlijks 1,5 miljoen euro op. Los van de grotere investeringen in extra voorzieningen en toevoegingen aan het bouwwerk.

3. Er is meer tijd om te onderhandelen met bedrijven op het beoogde bouwterrein. Een voordeel?
Ja. Want de grond is inmiddels grotendeels verworven, maar met een aantal bedrijven is de deal er nog niet. Zo duren de onderhandelingen met bouwmarkt Gamma veel langer dan gehoopt – vooral het regelen van nieuwbouw op de Noorderhelling blijkt een hels karwei – en wordt al jaren gesproken met het specialistische laboratorium TLR, dat met z’n 4000 vierkante meter pontificaal op de plek van het toekomstige veld staat. Er moeten vele miljoenen euro’s op tafel komen om deze onderneming weg te krijgen, en ook hier geldt de vraag: waar naartoe? In 2020 al foetsie zijn vóórdat oorspronkelijk de eerste paal de grond in zou gaan noemde het bedrijf eerder ‘een utopie’. Misschien dat het wel lukt voor april 2021.

4. Feyenoord moet een jaar langer wachten op de verhuizing. Is dat slecht voor de club?
Dat moet blijken. Feyenoord heeft met succes afgedwongen dat het na de opening van het nieuwe stadion als eerste en gegarandeerd 25 miljoen euro uit de exploitatie ontvangt. Hiermee kan het spelersbudget drastisch worden verhoogd. Dat zou oorspronkelijk vanaf 2023 zijn, dat wordt nu vanaf 2024. Een jaar later dus, maar er zal de club alles aan gelegen zijn om de komende jaren ook in De Kuip het budget flink op te schroeven, om zo naar die 25 miljoen euro ‘toe te groeien’. Ook de komende periode moet worden gepresteerd en Europees voetbal worden gehaald, dat staat buiten kijf. Of dat nu nog vier of vijf jaar is.’’

5. Wordt de kans dat de nieuwbouw wordt geschrapt nu groter of kleiner?
Beide stellingen kunnen worden verdedigd. Feyenoord City wijst op de voortgang die wordt gemaakt bij de financiering en het selecteren van een aanneemcombinatie. Door nu teveel haast te maken om de aanvankelijke data te halen – start bouw 2020, oplevering 2023 – zouden teveel risico’s worden genomen. Dan liever zekerheid voor 2024/25, als Feyenoord hier zijn eerste seizoen speelt.

Tegenstanders – die het project al vaker vergeleken met een kaartenhuis – zullen nog harder roepen dat nieuwbouw op zijn definitieve einde afstevent. Zij zullen erop wijzen dat het beoogde complex – met een investering van 444 miljoen euro – alleen maar duurder wordt en het draagvlak zal verkleinen. Het pleidooi om De Kuip een derde leven te gunnen zal ook minimaal een jaar langer klinken.

AD.nl