‘Niemand heeft garanties in nieuw stadion van Feyenoord’

Het blijft ongewis of Feyenoord in het toekomstige stadion een vaste vergoeding van minimaal 25 miljoen euro krijgt. Weliswaar is dat budget het uitgangspunt, maar bij tegenvallers valt de club terug op de oorspronkelijke 17,5 miljoen euro, zo valt te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

,,We kunnen beginnen met 25 miljoen euro voor Feyenoord, maar het is niet zo dat dit bedrag is gegarandeerd’’, zegt wethouder Arjan van Gils (D66, majeure projecten). De discussie over de ’25 miljoen’ loopt al meer dan een half jaar. Feyenoord eiste een dergelijke ‘beloning’ voor het spelen in het nieuwe stadion, om zo het spelersbudget te kunnen verhogen. Ex-wethouder Adriaan Visser – de voorganger van Van Gils – maakte zich echter hard voor de positie van de gemeente Rotterdam, die niet het kind van de rekening moest worden bij zo’n constructie. De stad neemt 40 miljoen euro aan aandelen in het nieuwe stadion en wil niet achteraan staan bij het uitkeren van dividend.

Van Gils benadrukt in een toelichting dat niemand garanties heeft in een kersverse voetbaltempel op Zuid. ,,Het is niet zo dat we met die 25 miljoen voor Feyenoord tot de laatste snik gaan en dan pas de rest aan de beurt komt’’, zegt hij. ,,Ik zou ook wel willen dat niemand risico’s loopt bij dit project.’’ Volgens hem hebben alle betrokken partijen een gemeenschappelijk belang. ,,Maak de businesscase voor het stadion zo goed, dat het geen probleem moet zijn om het geld eruit te halen.’’

Attracties
Eerder dit jaar presenteerde Feyenoord een opgefrist ondernemingsplan voor het nieuwe stadion aan de gemeente Rotterdam. Dit nadat specialisten van de International Stadia Group (ISG) een aantal aanpassingen in de oorspronkelijke versie hadden voorgesteld. Zo werd er in eerste instantie onder meer uitgegaan van een te hoge besteding door supporters bij duels van Feyenoord en werden de inkomsten uit de attracties en bezoekjes aan het uitkijkpunt te optimistisch ingeschat.

De stad liet deze businesscase 2.0 toetsen bij het bureau Brink en Zanders. Dat constateert nu dat de financiële onderbouwing nog steeds valt binnen een hele trits voorwaarden die de gemeente stelt bij de investering van 40 miljoen euro. Onzekere opbrengsten werden verlaagd of geschrapt, waardoor de plannen conservatiever zijn geworden, zo wordt geconcludeerd. ,,Het risicoprofiel van de businesscase is hierdoor gedaald.’’

Gisteren sloten Stadion Feijenoord, de gemeente Rotterdam en de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas bovendien een samenwerkingsovereenkomst. De stichting ontfermt zich met privaat geld over de aankoop van grond en het verwerven van bedrijfsruimtes in het gebied waar het nieuwe stadion moet worden gebouwd. De grond wordt vervolgens aan de stad verkocht, die het in erfpacht aan de nieuwe stadionorganisatie uitgeeft.

Hightech
Bottleneck is onder andere het in dit gebied gevestigde laboratorium TLR, waarmee nog geen overeenkomst is gesloten. Mede hierom werd de bouw van de voetbaltempel recent met één jaar uitgesteld tot april 2021. De directeur van het bedrijf stelde afgelopen weekend in deze krant dat ook de nieuwe planning ‘superkrap’ is. Een verhuizing van deze hightech onderneming is zeer gecompliceerd en kan jaren in beslag nemen, voorspelt hij.

Projectdirecteur Rob de Jong van de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas is bekend met deze problematiek. ,,Dit is absoluut een van onze zorgen’’, legt hij uit. ,,Krijgen we een oplossing voor de te verplaatsen bedrijven gefixt op een manier die zij acceptabel vinden? Wij hebben het idee dat dit kan en zijn daarover met de bedrijven in gesprek.’’

AD.nl