Interne stukken geven verontrustend beeld

Feyenoord City worstelt ook met voortgang en samenwerking

Het NRC publiceerde afgelopen donderdag op basis van interne documenten het artikel “Hoe Feyenoord City worstelt met zijn imago”. Hierin wordt ingegaan op de negatieve publiciteit,  haperende PR-strategie en de volgens de gemeente passieve houding van Feyenoord bij Feyenoord City.  Dat is slechts het topje van de ijsberg. Niet alleen het draagvlak, maar ook de voortgang en samenwerking binnen Feyenoord City staan onder grote druk. Dezelfde interne documenten, die StadionopZuid ook in handen heeft gekregen en vandaag openbaar maakt, geven een nogal verontrustend beeld over de planvorming.

Herhaling

Het mislukken van het HNS-plan in 2013 werd door Feyenoord zelf geweten aan de ‘slechte communicatie’ terwijl het de doodsteek voor de club had kunnen zijn. Nu 5 jaar later is er niet geleerd van gemaakte fouten en gaat de club op herhaling. Net als destijds bij HNS is het te makkelijk om het probleem toe te wijzen aan de PR van Feyenoord City. Een goed plan verkoopt zichzelf. En op Feyenoord City plan valt inhoudelijk nogal wat aan te merken. Dit is waarom StadionopZuid vorige maand de nadelige gevolgen voor Feyenoord op een rij heeft gezet en tot de conclusie is gekomen dat de club onmogelijk Ja kan zeggen tegen het nieuwe stadion en we er bij de club op hebben aangedrongen om per direct met het plan te stoppen. Tevens hebben we in een persoonlijk gesprek met Jan de Jong doorgenomen waarom de 2e tranche van de ontwerpvergoeding niet te rechtvaardigen is. Geen enkele PR-strategie is in staat een slecht plan goed te praten. Het is dus ook niet verrassend dat Feyenoord City worstelt met de negatieve publiciteit en geen passend antwoord heeft op de groeiende en met feiten onderbouwde kritiek.

Verontrustend

De interne stukken schetsen een verontrustend beeld met interne problemen die veel verder gaan dan enkel het draagvlak.
Feyenoord en het stadion hebben miljoenen geleend bij GoldmanSachs voor de planvorming. De planning en mijlpalen van belangrijke planonderdelen zoals de verwervingen, MER, Mobiliteit en het Sociaal-Economisch Programma worden niet gehaald. Ook een groot aantal afspraken die in de verslagen staan opgenomen worden niet nagekomen. Zelfs de veel te rooskleurige notulen kunnen dat niet verbloemen. Kennelijk telt vooral de inspanning en niet het resultaat. En ondertussen lopen de kosten voor Feyenoord met geleend geld op.
Bij de start van de plannen in 2016 zaten de gemeente, Feyenoord, het stadion en de mensen van Feyenoord City nog gebroederlijk naast elkaar. Nu heeft elke partij een andere visie om het project tot een succes te brengen en staat de samenwerking onder druk.
Voor alle duidelijkheid; zijn de interne stukken maanden of nog langer geleden opgesteld.  De geschetste problemen spelen dus al geruime tijd, wat het nog verontrustender maakt.

Feiten

StadionopZuid publiceert op basis van feiten en biedt dan ook graag de interne documenten ter inzage aan. Deze stukken zijn via een WOB-aanvraag (Wet Openbaarheid Bestuur) verkregen. De gemeente is bij de wet verplicht deze stukken te verstrekken. De link naar de stukken staat onder dit bericht. Het is echter een uitgebreid dossier. Daarom hebben we enkele belangrijke bevindingen uit de stukken hieronder alvast op een rij gezet met een directe link naar het betreffende document.

Klik hier voor inzage in de WOB-stukken