Renoveren van De Kuip is beste voor Feyenoord

Renovatie van De Kuip is beter voor Feyenoord dan een nieuw stadion, zegt Marijke Mulder van de supportersgroep Stadion op Zuid. Ze zegt over bewijzen te beschikken dat renovatie makkelijker te financieren is.

Een jaar geleden publiceerden wij van Stadion op Zuid een manifest over het beste voor Feyenoord. Voor ons is het namelijk volstrekt duidelijk: Stadion De Kuip met z’n unieke sfeer geef je niet zomaar op voor een nieuw stadion. Dat doe je alleen als nieuw echt beter is. Ons manifest beschrijft acht punten:

  1. De toekomst van de betaald voetbalclub mag niet op het spel worden gezet.
  2. Maak een eerlijke en realistische afweging tussen verschillende alternatieven.
  3. Normalisatie is de norm voor het toekomstige stadion.
  4. Maak alle effecten van een nieuw stadion concreet en inzichtelijk.
  5. Communiceer eerlijk en volledig.
  6. Het ontbreken van een Plan B is zwaar amateuristisch.
  7. Van inspanning naar prestaties en garanties van Feyenoord City.
  8. Voorkom een point of no return.

We zijn nu een jaar verder. In de tussentijd is er meer duidelijkheid gekomen over de haalbaarheid en effecten van het Nieuwe Stadion. De investeringskosten blijken fors hoger, de bouwkosten stijgen sterk. Inmiddels blijkt uit de kleine lettertjes van de Business Case dat het plan Feyenoord City niet het beste voor de club Feyenoord is: Het spelersbudget groeit nauwelijks met Het Nieuwe Stadion. Het reële spelersbudget van Feyenoord bedraagt in het nieuwe stadion van Feyenoord City geen 25 miljoen euro maar 21,9 miljoen euro.

Gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. Dat ondervonden we tijdens onze gesprekken met Feyenoord-directeur Jan de Jong. Om onduidelijke redenen is modernisatie van De Kuip met gebiedsontwikkeling geen onderdeel geweest van de opdracht aan Feyenoord City. Met de inzichten van nu gun ik de club dat deze optie alsnog wordt onderzocht. Zeker nu een nieuw stadion van een half miljard euro Feyenoord nauwelijks meer geld oplevert en de concurrentie niet wordt ingehaald.

Volgens Feyenoord zou renovatie niet financierbaar zijn. Dit is een mythe. Hoe ik dat weet?
Zowel ontwikkelaar BAM als supportersgroep ReddeKuip lieten in 2014 zien hoe dat moest. Meer dan 200 miljoen euro werd opgehaald met getekende verklaringen. Tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar, dus zelfs twee keer. In minder dan een maand tijd. Zonder steun van de gemeente Rotterdam. En zonder hulp van Feyenoord. Ik heb onlangs enkele getekende verklaringen voor de financiering gezien. Jan de Jong is de afgelopen maanden herhaaldelijk uitgenodigd om ook met eigen ogen het bewijs van financiering in te zien. Van deze uitnodiging heeft hij tot op heden geen gebruik van gemaakt.

Blijkbaar moet willens en wetens verborgen blijven dat met De Kuip een duurzame oplossing binnen handbereik is. Zelfs nu duidelijk is geworden dat het nieuwe stadion de toekomst van Feyenoord op het spel zet. Als Feyenoord echt wil, kan modernisatie nog steeds. Met De Kuip heeft Feyenoord goud in handen.

Bron: AD.nl (30-03-2019)

Stadionopzuid-Marijke-Mulder-Renovatie van De Kuip is beter voor Feyenoord