Stadion op Zuid publiceert factsheet ‘Feyenoord City rekent zich rijk’

In mei 2017 stemde de Rotterdamse gemeenteraad in met 135 miljoen euro steun aan het stadionplan van Feyenoord City.
Dit deed zij mede op basis van een gunstige maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA). Volgens Feyenoord City zou de bouw van een nieuw stadion op Zuid grote maatschappelijke voordelen hebben. Hoewel er direct kritiek kwam op de in de MKBA gehanteerde cijfers, ging de gemeenteraad akkoord. Inmiddels zijn we een jaar verder en zijn er nóg meer documenten gepubliceerd met nóg meer cijfers. Komen deze cijfers overeen met eerdere cijfers of zijn ze bijgesteld? Hoe realistisch zijn die cijfers? En houdt de MKBA waar de gemeenteraad in 2017 ‘ja’ tegen zei nog wel stand als je kijkt naar de cijfers van 2018?

Het antwoord op die laatste vraag is heel simpel: nee. De cijfers die Feyenoord City de Rotterdamse gemeenteraad vorig jaar presenteerde, blijken veel te rooskleurig. De maatschappelijke baten van het stadionplan van Feyenoord City blijken veel kleiner dan voorgespiegeld.

Op 25 april 2018 publiceerde Stadslog Rotterdam een artikel van Pieter Verkaik. In dit artikel laat Verkaik zien hoe Feyenoord City zonder verantwoording te hoeven afleggen de cijfers in het sociale programma aanpast. Stadion op Zuid vertaalde de cijfers in het artikel van Pieter Verkaik naar een factsheet die in één oogopslag laat zien dat Feyenoord City zich rijk rekent en zaken mooier voorstelt dan ze zijn.

Naar aanleiding van dit artikel heeft Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van Rotterdam, vragen gesteld aan het College van Burgemeester & Wethouders.

Feyenoord City Factsheet MKBA