67 procent van stemmers in AD-poll: Stadionplan Feyenoord onverantwoord

05-03-2018

Er zijn nog volop twijfels over de haalbaarheid van de mega-ontwikkeling Feyenoord City in Rotterdam-Zuid. Dat blijkt uit een poll op AD.nl.

Daar valt te zien dat 67 procent van de stemmers de plannen voor een nieuw stadion voor Feyenoord ‘onverantwoord’ vindt, omdat de financiële risico’s te groot zijn. Een derde van degenen die een keus bepaalden vindt juist dat Feyenoord nu vol gas door moet naar een kersverse voetbaltempel aan de Nieuwe Maas. Er werden meer dan 10.000 stemmen uitgebracht.

Onlangs spraken diverse prominenten en columnisten hun bezorgdheid uit over de gang van zaken rond Feyenoord City. Ze stellen dat Feyenoord en de gemeente Rotterdam ‘grote financiële risico’s’ nemen met dit project. Afgelopen weekend noemde sporteconoom Tsjalle van der Burg het nieuwe stadion ‘desastreus voor Feyenoord’. Ook de supportersclub FSV De Feijenoorder heeft twijfels: ,,We zijn er niet van overtuigd dat dit het beste plan is voor Feyenoord.’’

Manifest
Met een vorige week op de website Stadionopzuid.nl gepubliceerd manifest pleiten ‘bezorgde Feyenoordsupporters’ ervoor het roer om te gooien. ,,Feyenoord verdient het beste plan, realistisch en goed onderbouwd met breed draagvlak binnen het Legioen. En De Kuip met z’n unieke sfeer geef je niet zomaar op. Dat doe je alleen als nieuw echt beter is’’, zo valt te lezen.

Namens de beweging pleit ondernemer Marijke Mulder voor een gedegen onderzoek naar de risico’s van Feyenoord City. ,,We zien in de documenten van Feyenoord City dat er naar een eindconclusie wordt toegeschreven. Daar hebben wij onze bedenkingen bij. Kloppen al die aannames wel’’, zo vraagt ze zich vandaag in deze krant af. De groep roept vooral de politiek in Rotterdam op ‘aan de rem te trekken’.

Serieus
In een reactie stelt woordvoerder Ruud Bijl namens Feyenoord City dat iedereen die een mening heeft over Feyenoord City – pro of contra – serieus wordt genomen. ,,We praten niet voor niets met de supportersvereniging, de supportersraad en andere supporters’’, benadrukt hij. ,,En heel intensief met de omgeving. Alles wat daar wordt gezegd, nemen we bloedserieus. We luisteren naar hen, en als dat veranderingen in de plannen noodzakelijk maakt dan kijken we daar naar.’’

Hij wijst erop dat de gemeente Rotterdam op basis van alle documenten op een ‘zorgvuldige manier’ heeft besloten om 40 miljoen euro aan aandelen bij te dragen aan het stadion. Hij zegt dat aan de voorwaarden die de stad daaraan stelt, zal worden voldaan. Recent sloot Feyenoord een deal met de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs voor een ‘brugkrediet’ van 17,5 miljoen euro. Het streven is om in 2020 met de bouw van het stadion te beginnen.

AD.nl