CDA: Luchtkasteel Feyenoord Ciry is beste idee ooit

23-04-2017

Eindelijk, daar zijn ze! De argumenten vóór een nieuw Feyenoord-stadion van 450 miljoen euro. Eerder schreven we over het luchtkasteel aan de Maas waar Feyenoord over vijf jaar wil gaan spelen. Korte analyse: Feyenoord City lijkt een verschrikkelijk duur en risicovol project dat bij de minste tegenwind als een soufflé in elkaar zakt, maar niettemin 135 miljoen belastinggeld mag kosten. De Rotterdamse gemeenteraad ziet het wel zitten. Het CDA is zo moedig de inhoudelijke argumenten al vóór het finale raadsdebat van 11 mei op tafel te leggen. In een kek gifje op Twitter nog wel. Christen-democraten, kom er maar in:

Twitter account CDA

Schitterend toch? Laten we de zes punten eens langslopen. Waarom wil het CDA 135 miljoen euro belastinggeld bijdragen aan Feyenoord City?
1. Dan krijgen we een nieuw stadion aan de Maas. Geen speld tussen te krijgen, spijker op z’n kop! Als je 450 miljoen betaalt, krijg je een nieuw stadion. Aan de Maas. De VVD is vóór meer asfalt omdat we dan meer wegen krijgen. En GroenLinks is vóór meer groene energie omdat de energie dan groener wordt. In de retorica heet dat een doelredenering. Maar als inhoudelijk argument, nèh. Gelukkig heeft het CDA er nog zes in petto.

2. Bereikbaar Feyenoord City. Oef, gevoelig puntje. Het CDA wil dat supporters gaan parkeren aan de rand van de stad en dan met busjes naar het stadion pendelen. Maar als je de harde kern van Feyenoord echt pissig wil krijgen, moet je ze hun auto afpakken. Rotterdam wil supporters belonen als ze op de fiets of met de tram naar het stadion gaan. De omgekeerde vorm van beloning is straf. En dat betekent dat fans die het toch in hun harses halen met de auto naar de wedstrijd te gaan, in het uiterste geval het stadion niet in mogen.

Das Kapital

Daar maak je onder hooligans geen vrienden mee. De bereikbaarheid van het stadion is volgens de supporters niet een argument vóór, maar een argument tegen nieuwbouw. En wat als supporters helemaal geen zin hebben om urenlang op een tram te moeten wachten en het stadion half leeg blijft? Komt het nieuwe stadion dan wel uit de kosten? Maar goed, het CDA bewaart de echt scherpe argumenten vast tot het laatst.

3. Een impuls voor Rotterdam-Zuid. Er komen woningen rond het stadion en er komt werk. Ehm, ja, in zoverre althans, dat woningen, hotels en winkels onderdeel zijn van fase twee van Feyenoord City. Voor nu neemt de gemeenteraad alleen een besluit over de investering in het nieuwe stadion. En die extra banen? In de plannen roept Feyenoord City trots dat er 1500 nieuwe banen komen, maar na een dubbelcheck blijkt het gros daarvan werk voor mensen die al werk hadden. Aan echte nieuwe banen blijft er onder de streep 274 FTE over.

Das Kapital

Op een gemeentelijke investering van 135 miljoen is dat bijna een half miljoen per extra baan. Hm, doe ons dan toch maar die goeie ouwe Melkertbanen. Nog iets beters, CDA?

4. De Kuip blijft behouden. Die logica is niet te volgen. Als je die 135 miljoen belastinggeld NIET uitgeeft aan een nieuw stadion, is het resultaat exact hetzelfde, maar dan gratis. Je bouwt toch niet een nieuw stadion om een ander stadion NIET te slopen? Waar is het CDA bang voor? Dat een jihadistische bouwlobby de Kuip opblaast als ze geen nieuw stadion van 450 miljoen mogen neerzetten?

5. Een gezellig gezinsvak om aan de hand van je vader naar Feyenoord te gaan. Aargh, nou doe je het weer CDA! Voor een gezellig gezinsvak hoeft er geen nieuw stadion te komen, want dat is er in de Kuip ook al. Nou, laatste kans met het zesde en vast doorslaggevende argument.

6. Meer groen en speelruimte voor kinderen. Ach, de onnavolgbare logica van CDA Rotterdam. Een nieuw stadion van 450 miljoen bouwen voor de bomen, glijbanen en schommels eromheen? Dat is net zoiets als een Boeing 747 aanschaffen voor de vliegtuigmaaltijden. En er zijn al zestig speeltuinen in Rotterdam.

Nee, de echte argumenten vóór Feyenoord City zijn nog steeds niet boven tafel. En dan te bedenken dat het CDA ook nog een stuk marketingbudget stuk slaat op zo’n gif in CDA-huisstijl. Een beetje commercieel bureau rekent er volgens betrouwbare bronnen zo duizend piek voor. Ondertussen snappen we wel dat de supportersvereniging van Feyenoord zich deze week ook al tegen de nieuwbouwplannen keerde.

Das Kapital.nl