De pijnlijke stilte van Feyenoord over de stadionplannen

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week bespreekt Iwan van Duren de plannen voor een nieuw stadion voor Feyenoord.

Kent u dat verhaal van dat fantastische stadion in Rotterdam? Dat stadion dat een vliegwiel zou zijn om het WK van 2018 binnen te halen? Dat stadion dat Nederland zou helpen zelfs de Olympisch Spelen te mogen huisvesten? Natuurlijk kent u dat verhaal. Dat stadion kostte al miljoenen, maar kwam er niet. Vorige week lekten opnames uit van financieel directeur Carl Berg, waarin hij vertelde dat er al dertig miljoen euro moest worden bezuinigd op de oorspronkelijke plannen. Elders lekte ook al uit dat de rapportage van de International Stadio Group (ISG) concludeerde dat Feyenoord de zaken wel erg positief had ingekleurd. Toeschouwers, horeca- omzet, rondleidingen… Allemaal parameters die omlaag moesten.

Het rare is dat Feyenoord via alle media-kanalen de meest futiele zaken communiceert, maar zodra het over het belangrijkste onderwerp gaat, met Vaticaan-achtige allure zwijgt. Al tien jaar wordt gepreludeerd op fonkelnieuwe en steeds duurdere stadions. President-commissaris Gerard Hoetmer riep de achterban een jaar of twee geleden in dit blad op vertrouwen te hebben. Dat stadion zou er komen, anders was zijn naam geen Hoetmer. De beste man maakte dik een jaar later in april bekend geen tweede termijn aan te gaan. Zijn eerste liep op 6 juni 2018 af. Wat rest, zijn vier commissarissen zonder voorzitter en dus is er een probleem als de stemmen staken. Ook over het stadion. Een nieuwe president-commissaris was er afgelopen maandag nog steeds niet.

Terwijl wethouders, architecten, vastgoedjongens en banken over elkaar heen rollen in een steeds kolderiekere klucht, is het vanuit de voetbalclub doodstil. In de ene na de andere poll blijkt dat een groeiende meerderheid van de achterban klaar is met de megalomane plannen. Voetbalclub Feyenoord lijkt steeds meer een kruiwagen voor een miljardenproject van derden. De club als middel in plaats van doel.

Het wachten blijft op duidelijke taal van directeur Jan de Jong. Voorlopig lijkt hij kritiekloos ingestapt in een karretje achter de Feyenoord City-locomotief. Maar hij is verantwoordelijk voor de voetbalclub. Niet voor een heel stadsdeel, niet voor een architectenbureau en al helemaal niet voor bouwondernemingen. Misschien moet hij eens bij PSV gaan kijken. Dat speelt in een stadion uit 1910 dat stapsgewijs is gerenoveerd tot een moderne voetbaltempel. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn.

VI.nl