Doorbraak Feyenoord City: laboratorium maakt plaats voor nieuw stadion

Een doorbraak in het dossier Feyenoord City. Na jarenlang onderhandelen is er vandaag een overeenkomst gesloten met het bedrijf TLR Laboratories, waarmee de verhuizing van deze onderneming van het bedrijventerrein aan de Korte Stadionweg kan plaatsvinden. Dat is van cruciaal belang, omdat op deze plek het nieuwe Feyenoordstadion moet verrijzen.

Verantwoordelijk voor dit ‘paasakkoord op Zuid’ is de stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas, die de benodigde bouwgrond voor de toekomstige voetbaltempel verwerft en vervolgens bouwrijp maakt. Het stadionterrein wordt daarna voor maximaal 60 miljoen euro aangekocht door de gemeente Rotterdam, die het in erfpacht uitgeeft aan de nieuwe Feyenoordorganisatie. Die wil in 2022 beginnen met de bouw van het multifunctionele sportcomplex voor 63.000 toeschouwers, dat in 2025 moet openen.

Bouwmarkten
De gesprekken tussen beide partijen leverden lange tijd nauwelijks vooruitgang op. Wel lukte het de stichting om de grond zelf aan te kopen, maar ook met de eigenaren van de bedrijfspanden en de huurders moesten afspraken gemaakt worden. Het hightech TLR International Laboratories was tussen bouwmarkten en garages een vreemde eend in de bijt, zeker omdat een eventuele verhuizing een ingewikkelde en tijdrovende klus zou worden. Nu harde afspraken op papier zijn gezet én goedgekeurd, is die kou uit de lucht.

Uiterlijk 1 januari 2022 moet TLR zijn verhuisd, zo meldt een woordvoerder van Feyenoord City. ,,Daarmee kan de locatie tijdig bouwrijp worden gemaakt voor de bouw van het nieuwe stadion van Feyenoord. Beide partijen zijn tevreden met het akkoord, waarover lang is onderhandeld. Deze overeenkomst is van groot belang voor de realisatie van het nieuwe stadion.’’

Ondernemingsplan
Het steeds maar uitblijven van een overeenkomst met TLR was een van de redenen waarom er in december nog werd besloten om de bouw van het geplande stadion van Feyenoord met één jaar uit te stellen. Die was eerder al eens met eenzelfde periode opgeschoven. Overigens moet er nog behoorlijk wat werk worden verzet voordat de eerste paal de grond in kan. Zo moet onder meer de financiering – het stadion is begroot op 444 miljoen euro – nog rondkomen en het ondernemingsplan kloppend gemaakt worden. Ook moet nog blijken of het stadion voor het maximale bedrag van 365 miljoen euro gebouwd kan worden.

Deze week bleek dat er honderden zienswijzen zijn binnengekomen op het ontwerpbestemmingsplan voor Feyenoord City. Eén ervan is van Feyenoord zelf, die zekerheid wil dat de club in de Kuip kan blijven voetballen, ook als de nieuwbouw niet haalbaar blijkt. Ook bewoners hebben hun bedenkingen en het platform Stadion op Zuid bezorgde een doos vol bezwaren in het stadhuis. Gisteren zag het plan van het Consortium DMK het levenslicht. Dat wil de huidige Kuip verbouwen, als het nieuwe stadion wordt geschrapt.

AD.nl