Etiketjes (column ROOD-WITTE BRIL)

HAND IN HAND, column ROOD-WITTE BRIL, verschenen 16 maart 2018
Auteur: Frans Reichardt

‘De Kuip is suboptimaal’, ‘De Kuip verbouwen is gevaarlijk’, ‘Feyenoord City is een mirakel’, ‘Supporters zijn sentimenteel’ en ‘De nieuwe Kuip’. Het zijn voorbeelden van framing. Door iets te framen, plaats je het in een ander kader. Het is een techniek die veelvuldig wordt toegepast in politiek en media. Denk aan ‘schurkenstaat’ of ’treitervlogger’. Je plakt ergens een etiketje erop dat iets in ander perspectief plaatst. Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde, schreef er in 2011 een aardig boek over: ‘Framing’.

Feyenoord City bedient zich veelvuldig van etiketjes. ‘Feyenoord City’ is in zichzelf al een voorbeeld van framing. Het maakt gebruik van een begrip (‘Feyenoord’) dat wij, Feyenoord-supporters, als vertrouwd en positief ervaren. Met de toevoeging ‘City’ wordt dat verder vergroot. Terwijl er in werkelijkheid helemaal geen Feyenoord City bestaat. Pak de atlas er maar bij.
Door op De Kuip het etiketje ‘suboptimaal’ te plakken, plaatst Feyenoord City De Kuip in een nieuwe realiteit. Terwijl dit in werkelijkheid het beste voetbalstadion van Nederland is, een technisch onbeperkte levensduur heeft en enkel aan een opknapbeurt toe is. Zoals elk stuk vastgoed op zijn tijd. Niets meer, niets minder.
Feyenoord City plakt op renovatie het etiketje ’te gevaarlijk’. Terwijl het bouwen van een nieuw stadion in werkelijkheid minstens zoveel risico’s met zich meebrengt. Zowel bouwkundig als financieel.
‘Feyenoord City is een mirakel’, zegt Hans Vervat in het AD. Als je gelooft dat je als voetbalclub ongestraft je ziel kunt verkopen aan de duivel, geloof je in wonderen. In werkelijkheid wordt hardnekkig geweigerd een internationaal geroemd voetbalstadion te vernieuwen, enkel en alleen omdat architecten, bankiers, institutionele beleggers en vastgoedjongens zelf wijzer worden van het bouwen van een betonnen kolos.

Misschien wel het sluwste staaltje framing is ‘de nieuwe Kuip’. Door te spreken over ‘de nieuwe Kuip’ creëert Feyenoord City een nieuwe realiteit die in werkelijkheid een boze droom zal blijken. Het nieuwe stadion van Feyenoord City mist vrijwel alles wat De Kuip maakt tot zo’n mooi en machtig bolwerk. De karakteristieke bouwstijl, de overvloed aan staal en glas en de door velen geroemde magie en symbiose tussen stadion en toeschouwers. Feyenoord City belooft ons een nieuwe Kuip en het wordt hooguit een tweede Arena.

#StopFeyenoordCity