Feyenoord-Ajax: 52-46

08-03-2019

Voor Feyenoord is het voetbalseizoen voorbij. Goed, er resten nog een paar wedstrijden. Maar het kampioenschap is uit beeld en in de beker en Europa zijn de Rotterdammers uitgeschakeld. Het is zaak om derde te worden en volgend seizoen met de nieuwe trainer, Jaap Stam, fris te beginnen.

Maar Feyenoord weet heel goed dat de huidige achterstand op de ranglijst op Ajax en PSV structureel is. Het is een geldkwestie. Om het gat te dichten is er een nieuw stadion nodig met extra zitplaatsen, waaronder lucratieve skyboxen.

Onlangs presenteerde de projectorganisatie van dat beoogde stadion, Feyenoord City, een herziene begroting. Ten opzichte van de vorige is er zo’n €13 mln omzet weggesneden, terwijl afgesproken is dat de jaarlijkse afdracht aan Feyenoord juist stijgt van €17,5 mln naar €25 mln.

Feyenoord City zegt dat de nieuwe begroting nog altijd uit kan, maar Bartjens rekent het toch even na.

Daartoe kijken we naar het brutobedrijfsresultaat (ebitda) voor afdracht aan de club. Uit dat bedrag worden achtereenvolgens Feyenoord, de kredietverstrekkers, de houders van cumprefs en de gewone aandeelhouders betaald. Volgens het oude plan hield Feyenoord City op een omzet van €120 mln een ebitda van €39 mln over. Voor afdracht aan Feyenoord is dat €56,5 mln, een marge van 47,1%. In het herziene plan stijgt de beoogde marge voor afdracht naar 52,6%.


Om te zien of het realistisch is kijken we naar de Johan Cruyff Arena.

De vergelijking vergt wat geschuif, want de omzetstromen lopen anders. De omzet uit kaartverkoop voor wedstrijden en andere evenementen komt in het Rotterdamse plan bij Feyenoord City terecht, dat vervolgens geld afdraagt aan de voetbalclub. In Amsterdam komt de opbrengst van wedstrijden direct bij Ajax terecht dat huur overmaakt aan de Arena. Het stadion ontvangt dan wel weer direct inkomsten uit andere evenementen zoals popconcerten.

Om een zo goed mogelijke vergelijking te maken tellen we dus de Ajax-omzet uit kaartverkoop (inclusief seizoenskaarten en skyboxen) op bij de Arena-omzet en hevelen we ook de wedstrijdkosten over. De geschatte huur strepen we weg.

Over het meest recente jaar waar over volledige cijfers beschikbaar zijn, seizoen 2016-2017 (door de Arena omschreven als een ‘goed jaar’), komen we zo uit op een marge voor afdracht van 46,1%. Bijna hetzelfde als de oorspronkelijke Feyenoord City-marge, maar wel een stukje onder de nieuwe.

Tot zover valt het mee, maar er is nog iets geks. Feyenoord City belooft banken dat de ebitda ten minste 2 keer de jaarlijkse rente plus aflossing bedraagt. In het oude plan zat Feyenoord City op 2,17. Ondanks een 22% lagere ebitda (en slechts 3,5% lager schulden) kan dat in het herziene plan nog steeds uit. Rara, hoe kan dat?

FD.nl