Feyenoord City bouwen zonder gedoe is een onmogelijke opdracht

Geen enkel stedelijk icoon is gebouwd zonder controverse. De plannenmakers van Feyenoord City hebben zich wat dat betreft deze week gestort op een even loffelijke als onmogelijke opdracht.

Tijdens de informatiemarkten over het prestigieuze bouwproject in Rotterdam-Zuid mochten bewoners en geïnteresseerden hun zegje doen. Hun mening telt, is hun verzekerd. Het ligt voor de hand te stellen dat het de projectontwikkelaars en de gemeente zal sieren als zij de opmerkingen van de buren serieus nemen. Maar inspraak staat ook op gespannen voet met de torenhoge ambities en de strakke planning. Volgend jaar moet de Rotterdamse gemeenteraad definitief ‘ja’ zeggen tegen de plannen voor huizen, winkels, horeca, hotels én een nieuw stadion langs de Nieuwe Maas en dan begint in 2019 de bouw. Voor zo’n omvangrijk project is dat heel snel.

Het Collectiegebouw, de Zalmhaventoren, RottaNova, stuk voor stuk prestigieuze bouwprojecten in Rotterdam die de afgelopen jaren stuiten op felle protesten en vertraagden. Vergeet niet dat ook de bouw van de Markthal gepaard ging met juridische procedures en tegenslagen. Feyenoord City is geen gebouw, maar een compleet stadsdeel dat tegelijkertijd woonwijk, toeristische attractie, evenemententerrein en winkelgebied moet zijn. Met het hele project is anderhalf miljard euro gemoeid, voor het overgrote deel opgebracht door investeerders. Even duur als de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dat dit project binnen budget bleef was toentertijd nieuws.

Het zal onmogelijk blijken het iedere betrokkene naar de zin te maken en de kans dat meningsverschillen tussen de omwonenden en de projectontwikkelaar uitmonden in rechtszaken is aanzienlijk. Om Feyenoord City fatsoenlijk voor elkaar te boksen zullen de plannenmakers meer geduld moeten tonen dan zij er nu in hun planning voor hebben uitgetrokken.

AD.nl