‘Feyenoord City? Leuk plan, maar wie betaalt?’

‘Boeiende plannen’, ‘het ziet er mooi uit’; binnen de Rotterdamse gemeenteraad klinkt de nodige lof voor de plannen voor Feyenoord City, maar raadsleden hebben nog wel vragen over de financiering van het voorstel.

Feyenoord City is de verzamelterm voor een ‘grote gebiedsontwikkeling’. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord moeten in Rotterdam-Zuid onder meer woningen, winkels, hotels en zelfs een bierbrouwerij worden gebouwd.

De voetbalclub en het Stadion Feijenoord vragen de gemeente om een bijdrage van 135 miljoen euro. Dat kan rekenen op een sceptische reactie van de VVD. Raadslid Jan-Willem Verheij heeft nog ‘grote vraagtekens’ bij de financiering van de plannen.

Erfpacht
”Het gaat voor een deel om grond die daarna weer in erfpacht wordt uitgegeven”, zegt Verheij. ”Voor een deel om maatregelen in infrastructuur. Dat kan.” Het VVD-raadslid is minder positief over de aankoop van aandelen in het stadion.

Verheij: ”Er wordt ook gevraagd om voor 40 miljoen aandelen te kopen in het nieuwe stadion. Wat de VVD betreft moet de gemeente geen aandeelhouder van een stadion willen zijn. Dat is helemaal onze rol niet.”

Veel informatie
Ook coalitiepartij D66 reageert terughoudend. Raadslid Stefan Kroon spreekt over een mooi plan. ”Maar er komt enorm veel informatie op de raadsleden af. Dat kun je niet in één dag beoordelen. We moeten echt even kijken wat erin zit.”

Volgens Kroon wordt veel geld gevraagd van de gemeente. ”Dus dat geeft ons wel de plicht om echt goed te kijken wat Rotterdam ervoor terugkrijgt.” Toch is hij vooralsnog enthousiast over de geplande investering in infrastructuur.

Het gemeentebestuur reageerde eerder wel enthousiast. ”Dit plan behelst eigenlijk alles wat je als stad kunt wensen”, zei wethouder Adriaan Visser (Sport) na de presentatie van de plannen voor Feyenoord City.

Rijnmond.nl