Feyenoord en Goldman Sachs sluiten akkoord over krediet van 17,5 miljoen

Feyenoord heeft overeenstemming bereikt met de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs over een ‘brugkrediet’ voor de ontwikkeling van het nieuwe stadion.

Dat schrijft het college van b en w aan de gemeenteraad. Het gaat om 17,5 miljoen euro. Het eerste deel à 8 miljoen euro zal tot juni 2018 beschikbaar komen. De overige 9,5 miljoen euro volgt als Feyenoord de plannen voor het nieuwe stadion rond heeft. Stadion Feijenoord nv staat garant bij deze lening, waarbij De Kuip en de exploitatie als onderpand dienen. De club Feyenoord gebruikt daarvoor een klein deel van de zakelijke omzet.

Het geld is nodig om de kosten, die worden gemaakt bij het uitwerken van de plannen, te kunnen betalen. Bijvoorbeeld het inhuren van architecten. Bovendien zal Goldman Sachs als ‘agent’ betrokken zijn bij de financiering van de toekomstige voetbaltempel van Feyenoord. ,,In een later stadium mogelijk ook als verstrekker van (een deel van) de constructiefinanciering, al dan niet samen met andere banken.’’ Het stadion, dat wordt ontworpen door architectenbureau OMA, gaat 365 miljoen euro kosten en moet in 2023 openen.

Wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) toont zich tevreden met de gang van zaken op Zuid. ,,Goldman Sachs is een goede keuze. Feyenoord kiest daarmee voor een partij met grote ervaring. Het is een belangrijke stap in de richting van de financiering van het project.’’

Mega-ontwikkeling
Rotterdam tast zelf ook diep in de buidel voor deze mega-ontwikkeling op Zuid. De stad neemt voor 40 miljoen euro aandelen in het toekomstige onderkomen van Feyenoord, koopt de bouwgrond aan voor maximaal 60 miljoen euro om die vervolgens in erfpacht uit te geven en geeft 35 miljoen uit aan infrastructuur in het gebied. Bovendien heeft het college het achtergestelde karakter van de bestaande lening, die nog stamt uit de jaren 90, vastgesteld.

Feyenoord gaat ervan uit in 2020 te starten met de bouw van het stadion, dat ten westen van de wijk Veranda voor een deel in de Nieuwe Maas komt te staan. De aansturing van dit enorme project gebeurt door een speciaal voor Feyenoord City opgerichte directieraad. Die bestaat uit de algemeen en de commercieel directeur van Feyenoord, de algemeen en financieel directeur van het stadion en de projectdirecteur van Feyenoord City. Bij periodieke vergaderingen schuift ook de wethouder financiën van de gemeente Rotterdam aan.

Naast Goldman Sachs heeft Feyenoord ook ING in de arm genomen. ,,Dit is het resultaat van een zeer zorgvuldig selectieproces waaraan diverse nationale en internationale partijen hebben deelgenomen’’, meldt Feyenoord.

AD.nl