Feyenoord praat met Goldman Sachs over krediet stadionplan

Feyenoord praat met de grote Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs over een zogenoemd ‘brugkrediet’ voor de bouw van een nieuw stadion. Dat heeft een woordvoerder van Feyenoord City bevestigd. ,,We hopen begin januari een akkoord te hebben met deze bank’’, zegt hij.

Zo’n krediet is volgens hem nodig om het ‘voorwerk’ bij dit ambitieuze project in Rotterdam-Zuid te kunnen financieren. ,,Het gaat om de periode tussen de plannenmakerij en de werkelijke start van het project. Er zijn mensen aan het werk, en die moeten worden betaald. Dat geldt bijvoorbeeld voor de architecten die een voorontwerp maken’’, luidt de uitleg. Naar verluidt zou het gaan om ‘een kleine 20 miljoen euro’.

Eerder deze week al maakte de nieuwe voorzitter Conré Oostrom van de aandeelhoudersclub VASF van Stadion Feijenoord bekend dat er met deze internationaal opererende investeringsbank wordt gesproken. Of Goldman Sachs ook bij de verdere financiering van Feyenoord City wordt betrokken, is niet bekend.

Gemengde gevoelens
Onder supporters wordt dit nieuws met gemengde gevoelens ontvangen. Tegenstanders van Feyenoord City zien hierin bewijs dat Feyenoord ‘wanhopig op zoek is naar geld’ en daarom bij deze buitenlandse partij terecht is gekomen. Voorstanders van een toekomstig ‘Maasstadion’ stellen juist dat het aantrekken van zo’n belangrijke partner aangeeft dat het hen menens is met de financiering van de voetbaltempel op Zuid.

Oostrom geeft Feyenoord het voordeel van de twijfel: ,,Het zou best kunnen zijn dat Feyenoord zo’n grote Amerikaanse investeerder ook in het verdere traject wil betrekken. Als dat zo is, kan dit een uitstekende kandidaat zijn. Maar voor ons geldt in alle gevallen dat we dit proces constructief maar kritisch volgen. Als er maar een oplossing uit de bus komt die voor Feyenoord het beste is.’’

‘stadion aan de Maas’
De bouw van het nieuwe onderkomen voor Feyenoord, van de hand van het Rotterdamse bureau OMA van architect Rem Koolhaas, moet in 2019 starten. In 2022 zou Feyenoord dan de eerste wedstrijden in het ‘stadion aan de Maas’ kunnen spelen. Het complex kost 365 miljoen euro.

Feyenoord City behelst onder meer ‘de Strip’ naar de huidige Kuip, die wordt verbouwd tot appartementencomplex en ruimte biedt aan onder andere een bierbrouwerij, een atletiekbaan en het Feyenoordmuseum. Volop horeca, sportvelden, een mega-bios, hotels en woningbouw maken verder onderdeel uit van deze ‘verbouwing op Zuid’, die tientallen jaren in beslag gaat nemen.

AD.nl