Feyenoord stelt harde eis: jaarlijks 25 miljoen voor spelen in nieuw stadion

28-09-2018

Feyenoord stelt als keiharde eis dat de voetbalclub in de toekomst jaarlijks minimaal 25 miljoen euro krijgt als vergoeding voor het spelen in het nieuwe stadion. ,,Anders gaat het wat Feyenoord betreft niet door”, stelt algemeen directeur Jan de Jong.

,,Deze vergoeding wordt door de club aangewend ten behoeve van het spelersbudget”, stelt hij. ,,Die 25 miljoen euro is een vaste vergoeding, moet gegarandeerd zijn en Feyenoord krijgt als eerste zijn geld. Dit is ongeacht wat het budget van andere clubs is.”

In tegenstelling tot de huidige situatie in De Kuip, hoeft Feyenoord geen huur te betalen in de toekomstige voetbaltempel, maar krijgt de organisatie een ‘performance fee’.

Die 25 miljoen euro is wat De Jong betreft niet het totaalbedrag dat vanaf 2023 – als het nieuwe stadion wordt opgeleverd – wordt aangewend voor het spelersbudget. ,,Dat budget bestaat daarnaast ook nog uit andere inkomsten van de club. Zoals merchandising, televisierechten en sponsorcontracten.”

Optimistisch
Feyenoord werkt nu aan een aanpassing van de businesscase voor het ‘stadion aan de Maas’. Een eerdere versie werd door specialisten van het International Stadia Group (ISG), die het ondernemingsplan tegen het licht hield, op enkele punten onvoldoende bevonden. Zo werd het aantal bezoekers, de omzet van de horeca en de hoeveelheid rondleidingen te optimistisch ingeschat. Ook het aantrekken van investeerders bleef achter.

De Jong: ,,De businesscase is nog dit jaar klaar. In de loop van volgend jaar is er duidelijkheid over financiering en daarna over het definitieve ontwerp.”

In 2019 is ook het moment van de definitieve beslissing of het stadion er werkelijk komt. ,,Pas dan zijn op zijn vroegst alle mogelijke obstakels genomen. Met die kanttekening dat dit alleen eerder zou kunnen worden indien voor die tijd duidelijk zou worden dat het plan niet haalbaar is.”

Een alternatief plan, zoals het verbouwen van de huidige Kuip, ligt niet op tafel, benadrukt hij. ,,We zijn nu in de fase dat we echt enorm druk zijn met het toetsen van dit plan. Dat is al complex genoeg.”

Eerder al gaf de projectorganisatie van Feyenoord City aan dat het nieuwe stadion 25 miljoen euro zal bijdragen aan het spelersbudget. Een deel van de eigenaren van De Kuip – de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF) – stelt als eis dat het begrotingsgat met PSV en Ajax wordt gedicht. De gemeenteraad van Rotterdam nam – op voordracht van Leefbaar Rotterdam – vorig jaar een motie aan waarin wordt aangestuurd op een spelersbudget van 28 miljoen euro rond de opening van het stadion.

AD.nl