Feyenoord wil ‘bouwgarantie’ stadion

Directeur Jan de Jong van Feyenoord wil bij de bouw van het nieuwe stadion een ‘bouwgarantie’. Als de kosten hoger worden dan begroot, ligt het risico bij de aannemer. Dat zei hij maandag bij een presentatie voor de business club in De Kuip.

De eis dat Feyenoord in de toekomstige thuisbasis (63.000 plekken) jaarlijks gegarandeerd 25 miljoen euro krijgt uitbetaald, blijft stevig overeind, sprak hij voor de zaal met honderden potentiële investeerders.

Eerder werd duidelijk dat de stad aan zo’n constructie niet wil meewerken. ,,We vragen geen subsidie’’, benadrukt hij. ,,Wij vinden ook niet dat we overvragen, we zetten de gemeente ook niet onder druk. We willen 25 miljoen euro mét de mogelijkheid dat dit bedrag nog verder groeit.’’

Inkomsten
Volgens hem zit het wel snor met twee van de drie ‘hordes’ op weg naar nieuwbouw. Allereerst het ondernemingsplan, dat door Feyenoord verder is ‘vervolmaakt’. Het nieuwe stadion is goed voor een omzet van 103 miljoen euro, waarbij Feyenoord 60 miljoen euro wil ophalen uit inkomsten van seizoenkaarten (ongeveer 40.000 stuks), losse kaartjes (7.000), businessunits (64) en business-seats.

,,Het plan zit gewoon goed in elkaar. Wij geloven erin dat Feyenoord en het stadion een goed commercieel model kunnen neerzetten. We zijn bijna zover dat we kunnen zeggen: die horde hebben we genomen.’’

Ook wat betreft de bouwkosten is zijn geloof groot dat dit op z’n pootjes terechtkomt. Nadat eerder 30 miljoen euro werd bezuinigd op het ontwerp, lijkt het nu zeker dat er binnen het geraamde budget kan worden gebouwd. Het moet een iconisch stadion worden, vindt hij, dat multifunctioneel is.

Als extra slot op de deur gaat Feyenoord werken met een bouwgarantie, legde De Jong uit. ,,Het risico dat het duurder wordt, ligt bij de aannemer. Dat risico kan dus niet bij Feyenoord liggen. Dit stadion gaat niet struikelen op de businesscase en ook niet op de bouwkosten.’’

Aandelen
Rest horde nummer drie, volgens hem de hoogste: het ophalen van de investering van in totaal 444 miljoen euro. Een hele klus, klinkt het. Feyenoord is op zoek naar 250 miljoen euro. Opgesplitst in 150 miljoen euro aandelen mét zeggenschap, en 100 miljoen euro zonder. Van die 150 miljoen euro is al 40 miljoen euro door de gemeente Rotterdam gereserveerd.

AD.nl