Feyenoord ziet wens vervuld: 25 miljoen euro vergoeding in nieuw stadion

Feyenoord kan toch rekenen op een jaarlijkse, vaste vergoeding van 25 miljoen euro in het nieuwe stadion. Dat bedrag zal bovendien na de opening van de toekomstige voetbaltempel aan de Nieuwe Maas – in de zomer van 2023 – elke vijf jaar met een half miljoen euro groeien. Dat blijkt uit de deze week aan de gemeente Rotterdam gepresenteerde nieuwe versie van het ondernemingsplan voor het stadion, waarvan de bouw half volgend jaar moet beginnen.

Hiermee wordt een harde eis ingewilligd van Feyenoord, die na de oplevering van het complex 25 miljoen euro per jaar aan de begroting wil toevoegen. Met dat bedrag kan het spelersbudget van de club worden verhoogd. Zo moeten concurrenten Ajax en PSV worden bijgebeend en vaker voor het kampioenschap worden gespeeld. In een eerdere versie van de zogenoemde businesscase was de vergoeding ‘slechts’ 17,5 miljoen euro, plus 7,5 miljoen euro afhankelijk van de omzet van het stadion.

Feyenoord krijgt zijn vergoeding in het nieuwe stadion, nadat de vaste uitgaven zijn gedaan en de erfpacht voor de grond is betaald. Ná de betaling aan Feyenoord vinden rente en aflossing plaats op het vreemd vermogen (in totaal 224 miljoen euro), wordt dividend betaald over de preferente aandelen (100 miljoen euro) en dividend over de gewone aandelen (120 miljoen euro, inclusief 40 miljoen euro van de gemeente Rotterdam). De totale investering bedraagt 444 miljoen euro.

Uitkijkpunt
De businesscase 2.0 werd ontwikkeld, nadat specialisten van de International Stadia Group (ISG) een aantal aanpassingen van de oorspronkelijke versie hadden voorgesteld. Zo werd er in eerste instantie onder meer uitgegaan van een te hoge besteding door supporters bij duels van Feyenoord en werden de inkomsten uit de attracties en bezoekjes aan het uitkijkpunt te optimistisch ingeschat.

In vergelijking met een eerdere berekening (uit maart 2017) dalen de jaarlijkse inkomsten met 13,1 miljoen euro. Dat is onder meer te wijten aan een andere opzet van het zakelijk deel van het complex, waarbij het aantal stoelen is bijgesteld van 6.250 exemplaren naar 5.386. Het sneuvelen van een van de vier theme rooms – voor het nuttigen van een hapje en een drankje – in combinatie met het uitbesteden van deze ruimten scheelt 4 miljoen euro terwijl één miljoen van de inkomsten wordt afgetrokken omdat er minder rondleidingen door het gebouw komen dan verwacht.

De investeringskosten stijgen daarentegen fors. ,,Uit de eerste ramingen kwam al de sterk stijgende bouwkosten naar voren als gevolg van de overspannen bouwmarkt‘’, zo meldt de rapportage. Omdat koste wat het kost de geplande bouwsom van 365,7 miljoen euro wordt vastgehouden, moest een aantal wijzigingen en bezuinigingen worden doorgevoerd.

‘Regenscherm’
Die behelzen een simpelere uitvoering van het bewegend dakdeel – het ‘regenscherm’ -, een verkleinde omloop (‘concours’) rond het stadion en een vereenvoudigde en ‘slimmere‘ constructie van het stadion zelf, zodat er minder staal hoeft te worden gebruikt. Door deze aanpassingen blijven de bouwkosten nu weer binnen het geraamde budget. ,,Daarbij is rekening gehouden met de verwachte prijsontwikkelingen in de bouwsector tot en met de oplevering van het stadion.‘’

De gemeente Rotterdam zal nu een gespecialiseerd bureau laten kijken naar de door Feyenoord ingediende financiële plannen. Daarbij wordt vooral gekeken of de stad geen extra risico loopt. Die investeert behalve 40 miljoen euro aan aandelen ook 60 miljoen euro in de aankoop van de bouwgrond (die vervolgens in erfpacht aan de stadionorganisatie wordt uitgegeven) en 35 miljoen euro in verkeer en vervoer.

AD.nl