Gemeente Rotterdam geeft ruim baan aan Feyenoord City

De nieuwe Kuip komt definitief niet op Varkenoord, maar aan de Maas of op de plaats van het oude Feyenoord-stadion. De gemeente Rotterdam heeft drie potentiële locaties aangewezen en ziet eromheen ruimte voor woningen, sportvelden en recreatie.

Het stadsbestuur wil dat het zuidelijke stadsdeel maximaal profiteert van voetbalclub Feyenoord. “Daarom kiezen wij voor locatie waar optimale kansen zijn voor een multifunctioneel stadion”, zegt wethouder Adriaan Visser (Financiën). “We willen geen gebouw dat maar eens in de twee weken wordt gebruikt.”

Volgens de concept-gebiedsvisie die de gemeente gisteren presenteerde, komt het stadion daarom aan de west- of de oostkant van woonwijk Veranda. De Stadiondriehoek, waar de huidige Kuip in ligt, is de derde optie. De gemeente sluit daarmee aan bij plannen van de club voor ‘Feyenoord City’, met theaters, woningen en winkels rondom een nieuw stadion. Bij de varianten aan de rivier moeten eerst nog wel ondernemingen op een bedrijventerrein worden uitgekocht. Nieuwbouw in de stadiondriehoek vergt een nieuwe bestemming voor de monumentale Kuip.

In de gebiedsvisie geeft het stadsbestuur weer hoe het rommelige stadiongebied de komende vijftien jaar moet gaan veranderen. In het plangebied moeten 20.000 vierkante meter detailhandel en horeca komen en 10.000 vierkante meter sportvoorzieningen. Een aantal sportvelden is al aangelegd, de gemeente trok hiervoor eerder 60 miljoen euro uit. Ook is er een sportcampus gepland op Varkenoord. Verder is er ruimte voor 300 tot 500 nieuwe woningen, deels in lage dichtheid in het groen. Er zijn ook twee locaties opengelaten voor een eventuele derde stadsburg.

Hoofddoelstelling van de gebiedsvisie is dat het vrijetijdsgebied Stadionpark meer mensen naar Rotterdam-Zuid trekt en een positief effect heeft op de omliggende achterstandswijken. Bij succes hoopt de gemeente op termijn een tramlijn te kunnen aanleggen en de metrolijn te kunnen doortrekken.

Cobouw.nl