Goldman Sachs helpt nieuwe Kuip financieren

24-02-2018

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs wordt verantwoordelijk voor de financiering van het nieuwe Feyenoord-stadion.

Gisteren einde middag is een overeenkomst getekend tussen de bank, Stadion Feyenoord en Feyenoord City, het grote en ambitieuze vastgoedproject in Rotterdam-Zuid waarde opvolger van stadion De Kuip deel vanuit maakt.

Goldman Sachs gaat een consortium van banken samenstellen dat een lening van € 232 mln zal verstrekken voor de bouw van het nieuwe stadion aan de Maas. Komende zomer moet de toezegging voor het geld er zijn, wilde bouw door kunnen gaan, aldus Bastiaan van der Knaap, financieel adviseur van Feyenoord City.

De bank zal los van het bankenconsortium een overbruggingskrediet verstrekken van maximaal € 17,5 mln. Uiteindelijk wordt dit krediet afgelost uit de totale lening.

Ook voor ING is er een rol bij de financiering van het nieuwe stadion. De Nederlandse bank gaat als makelaar optreden voor de verkoop van cumulatief preferente aandelen in het nieuwe stadion.

ING wil voor €100 mln aan cumprefs uitgeven en denkt ze te kunnen onderbrengen bij institutionele partijen, waaronder verzekeraars, pensioenfondsen en zogenoemde family offices. Deze aandelen hebben geen stemrecht in het nieuwe stadion.

De Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (Financiën) verwelkomt de keuze voor Goldman Sachs. ‘Feyenoord kiest daarmee voor een partij met grote ervaring.’

Twee eerdere pogingen Feyenoord aan een nieuw of verbeterd stadion te helpen mislukten, grotendeels op financiële gronden. ‘We zijn optimistisch over de haalbaarheid van de financiering’, zegt Carl Berg, de cfo van Stadion Feijenoord. ‘Goldman Sachs verstrekt geen brugkrediet als het geen heil ziet in het totale stadionplan.’

De bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord gaat € 422 mln kosten. Het eigen vermogen komt van de gemeente Rotterdam (€ 40 mln), Stadion Feijenoord (€ 20 mln) en € 30 mln van een groep maatschappelijke organisaties en investeerders uit Rotterdam en omgeving.

Het nieuwe stadion moet de voetbalclub aan meer bezoekers en hogere spelersbudgetten helpen. Met de grotere financiële armslag kan Feyenoord betere spelers kopen, die er voor moeten zorgen dat de club uit de Maasstad gemiddeld een keer in de drie jaar landskampioen wordt. Vorig jaar werd Feyenoord voor het eerst in achttien jaar kampioen.

Maar het belang is breder, want het stadion is een cruciaal onderdeel van Feyenoord City. Dit project behelst op langere termijn de bouw van hotels, winkels en woningen en de herontwikkeling van de Kuip, het huidige stadion van Feyenoord. De totale investeringen worden geschat op € 1,5 mrd.

Met Feyenoord City wil de gemeente het probleemgebied Rotterdam-Zuid naar een hoger plan tillen. In enkele wijken ‘op Zuid’ heerst hardnekkige hoge werkloosheid. Feyenoord City schept nieuwe banen in horeca en detailhandel.

Het bankenconsortium dat Goldman Sachs bij elkaar moet zoeken zal naar verwachting bestaan uit buitenlandse en Nederlandse banken. De brugfinanciering van maximaal € 17,5 mln wordt gebruikt voor uitwerking van de stadionplannen door de architect.

FD.nl