Intern rapport: Feyenoord schat inkomsten nieuw stadion te hoog in

Feyenoord moet de plannen voor een nieuw stadion bijstellen. Zo zijn de inkomsten uit horeca te hoog ingeschat, terwijl ook het aantal bezoekers en de hoeveelheid rondleidingen lager zal uitpakken. Dat scheelt jaarlijks 2 miljoen euro, waarvoor compensatie moet worden gevonden in het zakelijk deel van de toekomstige voetbaltempel.

Dat blijkt uit het interne rapport van de International Stadia Group (ISG). Experts hielden op verzoek van Feyenoord het bedrijfsplan van het stadion tegen het licht. De constatering was dat de plannen ‘haalbaar en weloverwogen’ zijn. Feyenoord is nu bezig om de zogenoemde business case te actualiseren. De totale omzet van het nieuwe stadion is begroot op 100 miljoen euro.

Ook de financiering van het mega-project, totaal 444 miljoen euro, is nog niet rond. Vertrouwen is er wel dat er voldoende krediet door banken wordt verstrekt (goed voor 253 miljoen euro), maar dat het bij elkaar krijgen van eigen vermogen nog achter loopt.

Winst
Geen drama, meldt woordvoerder Ruud Bijl van Feyenoord City. ,,Dit kost gewoon wat meer tijd, maar we hebben alle vertrouwen dat het goed komt’’, reageert hij. Een deel van dat bedrag is de 40 miljoen euro die de gemeente Rotterdam inlegt in de vorm van een aandelenpakket.

Op advies van de ISG-onderzoekers wordt eveneens gekeken naar de binnenkant van het stadion. Door het interieur ‘slimmer in te delen’ en ruimtes multifunctioneel te maken, kan er meer geld worden verdiend, zo luidt het advies. ,,Daar geven we gehoor aan. Bovendien is het verder ontwikkelen van het ontwerp en de business case zeer gebruikelijk bij projecten van deze omvang. Door alles maximaal te maken, kunnen nog winst boeken.’’

Volgens Bijl gaat het ‘niet om schokkende bedragen’. ,,Wat we nu tekort komen in de horeca, compenseren we met meer inkomsten aan de zakelijke kant. Dan houd je onder de streep een paar procent minder winst over.’’

De verwachting is dat de planning kan worden gehaald: de eerste paal wordt geheid in 2020, en de opening van het stadion kan dan aan het einde van de zomer van 2023 plaatsvinden. Al eerder werd gezegd dat de ingeschatte bouwkosten à 365 miljoen euro in beton zijn gegoten. ,,Daar gaan we niet aan tornen’’, klinkt het ook nu nog.

Het totale financieringsbedrag – recent opgehoogd van 422 miljoen euro naar 444 miljoen euro – moet de lading dekken. ,,Daarin zit bijvoorbeeld de inflatie verwerkt. Dat is voldoende. Aan dat budget gaan we niet meer morrelen.’’

Feyenoord neemt nog drie maanden extra de tijd om een knoop door te hakken over de bouw van een nieuw stadion. Doel van de hele exercitie is om de club meer financiële armslag te geven, zodat vaker het kampioenschap van Nederland kan worden behaald. Vermoedelijk in november zal een besluit vallen. Een alternatief plan, zoals een verbouwing van de huidige Kuip, is niet gemaakt.

AD.nl