Jaar vertraging voor nieuw stadion van Feyenoord

Het nieuwe stadion van Feyenoord loopt een jaar vertraging op. De oplevering van de toekomstige voetbaltempel op Zuid is nu gepland in de eerste helft van 2024, in plaats van de zomer van 2023. ,,De deuren van het stadion kunnen in juni 2024 open, zodat Feyenoord er vanaf het seizoen 2024-2025 kan spelen’’, aldus projectdirecteur Frank Keizer.

Tot nu toe werd alles op alles gezet om in de zomer van 2020 de eerste paal te kunnen slaan. Maar de laatste maanden bleek al dat de planning niet meer kon worden gehaald. Zo ging het uitkopen van bedrijven niet vlot genoeg en moeten er nog volop procedures worden gevolgd. De financiële planning blijft wél ongewijzigd. De start van de bouw is nu voorzien in april 2021.

De plannenmakers hebben nu een jaar meer de tijd om het megaproject – totale investering 444 miljoen euro – rond te krijgen. Dat betekent wel dat er extra budget in de huidige Kuip gestoken moet worden – het onderhoud alleen al kost jaarlijks anderhalf miljoen euro – en zullen de inkomsten uit het nieuwe stadion óók pas later binnen vloeien. Feyenoord heeft bedongen om in de nieuwbouw een vaste, jaarlijkse vergoeding te krijgen van 25 miljoen euro.

Onvermijdelijk
Keizer: ,,Onder stoom en kokend water was het wellicht mogelijk geweest de oorspronkelijke planning te halen maar daar waren te veel risico’s aan verbonden. Dat wilden we niet. Daarom hebben we besloten de planning aan te passen.’’

Dat het uitstel eraan zat te komen, was begin vorig maand al duidelijk. Verschillende fracties in de Rotterdamse gemeenteraad repten hierover. ,,Je kunt bij de geplande oplevering nu gerust een jaar optellen. Dat is onvermijdelijk’’, zei Leefbaar-raadslid en oud-wethouder Robert Simons toen.

Wethouder Arjan van Gils (D66, grote projecten) heeft vanmiddag de gemeenteraad van Rotterdam geïnformeerd over de aangepaste planning. Hij wijst erop dat eigenlijk al in november 2018 door Feyenoord een besluit moest worden genomen om door te gaan met het ambitieuze project. Dat kwam uiteindelijk pas eind december. ,,In overleg met de Stichting Gebiedsontwikkeling aan de Maas en de gemeente is een nieuwe planning opgesteld.’’

Zekerheid
Zijn mening is dat ‘zorgvuldigheid, zekerheid en kwaliteit’ in dit proces van groot belang zijn. ,,Wij begrijpen daarom de keuze van Stadion Feijenoord om de planning aan te passen’’, meldt hij. ,,Voor de gemeente heeft deze aangepaste planning overigens geen financiële consequenties.’’

Wel kan een gevolg van de vertraging zijn dat het aandeel in het eigen vermogen – à 40 miljoen euro – pas later hoeft te worden verstrekt en de aankoop van de bouwgrond en de uitgifte hiervan in erfpacht ook pas later zal plaatsvinden.

AD.nl