‘Kuip dient als onderpand bij krediet Goldman Sachs’

02-02-2018

De Kuip en de exploitatie van het stadion moeten als onderpand dienen voor het ‘brugkrediet’ van 17,5 miljoen euro dat Stadion Feijenoord NV wil afsluiten met de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Dat heeft een woordvoerder van Feyenoord City bevestigd. ,,Bij zakelijke financieringen worden altijd garanties gesteld die te maken hebben met bezittingen en met de exploitatie. Dit zijn de normale, gangbare voorwaarden.’’ De enige ‘onroerende zaak’ die de NV heeft, is het stadion zelf, meldt hij.

Dit is in lijn met uitlating van wethouder Adriaan Visser (D66, financiën), gisteren in de gemeenteraad. Op de vraag van fractievoorzitter Jeroen van der Lee (Partij voor de Dieren) of de Kuip als garantstelling dient, zei hij: ,,Ik kan u verzekeren dat er meer is dan alleen de Kuip als onderpand. Er zijn financiën, er is een gezonde financiering, er is een balans, alles rond de horeca-exploitatie. Dat is waar ook naar wordt gekeken. Met wat voor soort partij ga je zo’n lening aan? Maar u heeft gelijk, een onderdeel daarvan zijn ook de stenen. Vast en zeker.’’

Krediet
Stadion Feijenoord heeft het krediet nodig om de stadionplannen verder uit te kunnen werken. Van de 17,5 miljoen euro worden onder anderen de architecten betaald. Voor de bouw van het stadion zelf moet een bedrag van 365 miljoen euro op tafel komen. Goldman Sachs zou – met zijn brede ervaring op het gebied van stadionbouw – ook daarin een rol kunnen spelen.

Volgens de zegsman praten de bank en vertegenwoordigers van het stadion nog steeds over de deal, die tot in de puntjes wordt uitgewerkt. Handtekeningen worden op korte termijn verwacht.

AD.nl