Laat De Kuip niet door onwaarheden gesloopt worden

Vandaag staan de leden van Sportclub Feyenoord voor een belangrijk besluit. Tsjalle van der Burg (Universteit Twente) hoopt dat ze kiezen voor renovatie van De Kuip.

De Europa Cup I en de Wereldbeker van 1970 zijn in het bezit van een amateurvereniging, Sportclub Feyenoord. De vereniging bezit ook de meerderheid van de aandelen van stadion De Kuip. Deze situatie is in 1978 ontstaan. De leden van voetbalvereniging Feyenoord besloten toen dat hun profafdeling zich in de vorm van een stichting mocht afscheiden van de amateurs, maar dat de bekers en de Kuip bij de amateurs moesten blijven.Door de afsplitsing verviel de democratische controle op het profbestuur.

De gevolgen hebben we de afgelopen veertig jaar gezien. Natuurlijk, er zijn nog best enkele goede jaren geweest. Maar terwijl bij Barcelona, Real Madrid, Bayern en Ajax verenigingsleden indien nodig bestuurders de uitgang wezen, bleven bij de Rotterdamse topclub falende bestuurders veel te lang aan. Het eindresultaat is door zanger Gerard Cox treffend beschreven: Feyenoord-supporter ben je niet voor je lol.

Wanbeleid
Dit jaar staan de leden van de Sportclub opnieuw voor een belangrijk besluit. Vandaag, 2 oktober, moeten zij beslissen over het voorstel om de aandelen van de Kuip te verkopen aan een stichting die een nieuw stadion wil bouwen. Een ja betekent nieuwbouw, een nee betekent dat de Kuip als voetbalstadion mogelijk kan blijven bestaan. Nemen de leden dit jaar wel het juiste besluit?

De bestuurders van de profclub en van De Kuip, die het nieuwbouwplan willen doorzetten, geven zelf aan dat het nieuwe stadion meer dan 400 miljoen euro gaat kosten. Volgens tegenstanders, zoals ik, kan men met renovatie van De Kuip voor 200 miljoen dezelfde voorzieningen krijgen, en dezelfde capaciteit van 63.000 plaatsen. De bestuurders gooien met hun nieuwbouwplan dus meer dan 200 miljoen euro over de balk. Dit wanbeleid zal zowel de profclub als de aandeelhouders van De Kuip hard treffen.

Maar, zullen sommigen denken, kloppen deze ferme uitspraken wel? Leidt hier misschien de liefde van een supporter voor De Kuip tot enige blindheid, terwijl bestuurders daar toch zo vaak voor gewaarschuwd hebben? Wat zeggen de bestuurders zelf? Die zeggen allereerst dat zij, net als alle supporters, veel van De Kuip houden. Maar ze zeggen ook dat het juist hun taak is om boven de emoties uit te stijgen, en dat het oude stadion zakelijk gezien niet langer meekan. In 2013 beschreven de bestuurders van profclub en stadion het zo: “Na 75 jaar is echter het einde van de economische en technische levenscyclus van De Kuip in zicht.”

Maar volgens een TNO-rapport uit 2005, dat Feyenoord in 2013 geheim probeerde te houden, was de technische levensduur van De Kuip helemaal niet gelimiteerd, en kon het stadion nog zeker vijftig jaar mee. In 2015 herhaalde TNO deze conclusie. Bouwbedrijf BAM bood dat jaar aan De Kuip voor 215 miljoen te moderniseren en uit te breiden tot 70.000 plaatsen. Dit zijn feiten, geen emoties.

Kuip-aandelen
Tegenwoordig durven de bestuurders van club en stadion kennelijk niet meer te zeggen dat De Kuip technisch niet verder kan. Ook de bewering uit 2017 dat het stadion na renovatie slechts 25 jaar meekan, lijkt wat passé. Er worden nu ingewikkelder onwaarheden over renovatie verteld.

Als de leden van de Sportclub daar doorheen kijken, zullen ze vermoedelijk voor renovatie kiezen. Dat is goed voor de Kuip-aandelen van de Sportclub. Maar het is vooral goed voor de profclub, waar veel leden supporter van zijn. Aan alles komt een eind. Maar De Kuip mag nooit door onwaarheden gesloopt worden.

Trouw.nl