Leefbaar kan Kromme Zandweg BV niet duiden

13-09-2019

Raadslid Gerben Vreugdenhil van Leefbaar Rotterdam zegt de constructie van de Sportclub Feyenoord, die als grootste aandeelhouder van De Kuip (53%) zijn aandelen wil gaan onderbrengen in de Kromme Zandweg B.V. – niet te kunnen duiden. Welke gedachte zit hier achter?

Daarnaast heeft Vreugdenhil uitgerekend dat hiermee sprake is van ruw-geschat 1 miljoen euro gederfde omzet per jaar voor het nieuwe Stadion. ‘’De Kromme Zandweg heeft namelijk, las ik, twintig jaar lang het zitplaatsrecht gegarandeerd aan de leden van Sportclub Feyenoord. Dat zijn per seizoen 17 wedstrijden en als we uitgaan van een gemiddeld kaartje van 25 euro en 2350 aandelen, kom je over twintig jaar uit op ongeveer 20 miljoen euro niet te verkopen plekken. Niet erg prettig voor de andere nieuwe aandeelhouders en in feite dezelfde kromme gedachte als bij de deal met de Verre Bergen.’’

Verder ontvangt de Sportclub Feyenoord volgens mededeling aan haar leden voor haar aandelen 11 miljoen euro. Dit bedrag wordt gedurende 40 jaar betaald in jaarlijkse termijnen van 275.000 euro. Maar wie betaalt die 275.000 euro per jaar en is deze betaling gegarandeerd?’’, vraagt Vreugdenhil zich af.

De vragen tollen door zijn hoofd. ‘’Zijn de nieuw aan te stellen directeuren ook de aandeelhouders van de Kromme Zandweg B.V.? Kopen zij als bestuursleden van de Sportclub Feyenoord de aandelen bij hun club? Of blijkt straks dat zij de zetbazen zijn van Stadion Feyenoord N.V.? En hoe gaan die aandelen zich dan verhouden met de nieuwe aandelen?’’

‘’De bedoeling is dat nog voor het einde van dit jaar helderheid komt over de voorwaarden zoals gesteld in de position paper van Feyenoord City’’, aldus . Vreugdenhil, die samen met PvdA-raadslid Dennis Tak, de financiële expert is in de gemeenteraad. Vreugdenhil is lid van een oppositiepartij Leefbaar, maar wordt over Feyenoord City veelvuldig geraadpleegd door coalitiepartijen als CDA en D66.

Komende maandag is er bij de Sportclub Feyenoord een buitengewoon algemene ledenvergadering, die wordt voorgezeten door het duo Cees Ultee en Peter Bak, respectievelijk secretaris en penningmeester. Zij vervangen de recent om gezondheidsredenen afgetreden voorzitter Wim Voots. Tijdens deze BALV zal bekend worden dat Ultee en Bak de nieuwe directie gaan vormen van De Kromme Zandweg B.V.

Dagblad010.nl