Leefbaar wil opheldering ‘stadioneis’ Feyenoord: ‘Stad achterin de rij?’

29-09-2018

Leefbaar Rotterdam wil wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) aan de tand voelen over de uitspraken van Feyenoord-voorzitter Jan de Jong. Die zei gisteren tegen deze krant te eisen dat Feyenoord voor het spelen in het nieuwe stadion minimaal 25 miljoen euro als vergoeding wil krijgen, en daarbij ‘als eerste zijn geld’ moet ontvangen.

De keiharde eis van Feyenoord houdt in dat andere financiers, zoals de gemeente Rotterdam, in de rij moeten plaatsnemen om bijvoorbeeld divident op een aandelenpakket te incasseren of betaling van erfpacht. De stad steekt flink wat geld in de stadionambities van Feyenoord: 40 miljoen euro aandelen in het stadion, 65 miljoen euro in grondaankoop en 35 miljoen in mobiliteit.

,,Dat zijn nogal uitspraken die Jan de Jong doet”, zegt Leefbaar-raadslid en oud-wethouder Robert Simons. ,,We hebben het totaal over 135 miljoen hè? Het kan niet zo zijn dat wij straks achteraan staan. En de banken die zullen zich waarschijnlijk nog harder opstellen. Dat zijn geen liefdadigheidsinstellingen, die willen ook rendement op hun investeringen zien.”

Gekoppeld
Simons wil graag met de andere fracties in de Rotterdamse raad debatteren over deze nieuwe situatie. Aan de stadse bijdrage van 40 miljoen euro zit een hele trits voorwaarden gekoppeld, maar niet de plek in de rij van Rotterdam als er geld wordt uitgekeerd, zegt hij. ,,Want dat wil ik wel weten: op welke plaats komen wij dan?”

Volgens hem heeft Jan de Jong ’tijdens het spel de regels veranderd’. ,,Dit is nieuwe informatie, en daar moeten we over praten. Want zonder de gemeente is de bouw van zo’n stadion onmogelijk. Het begint bij de stad. Wij moeten grond kopen, wij moeten investeren in de buitenruimte. Da’s allemaal publiek geld. We hebben een warm hart voor Zuid, en een warm hart voor Feyenoord, maar het kan niet zo zijn dat een partij plotseling vooraan wil staan. Het moet wel hand-in-hand gaan. Met elkaar. Anders komt er gewoon geen stadion.”

Chagrijnig
De VVD sluit zich bij monde van raadslid Jan-Willem Verheij bij het betoog van Simons aan. Ook hij wil een debat. ,,Het moet wel zo zijn dat degenen die het stadion straks betalen trouwe partners blijven. Want als die straks hun geld niet meer krijgen, dan worden ze ook chagrijnig”, klinkt het. ,,Er moet een hand-in-hand-mentaliteit blijven tussen alle financiers. Dus niet op voorhand een volgorde vastleggen die de gemeente achterin de rij plaatst. Want ik moet het ook kunnen uitleggen aan de Rotterdamse belastingbetalers die niets met voetbal hebben.”

De spierballentaal van De Jong valt over het algemeen in goede aarde, zo bleek uit een eerder rondgang langs enkele betrokken partijen. De Feyenoordvoorzitter kreeg als advies ‘zijn poot stijf te houden’.

AD.nl