Meer ruimte voor woningbouw Feyenoord City

Bij en rondom het nieuw stadion voor Feyenoord zal 250.000 m2 worden ingetekend voor woningbouw. Dat vertelde David Gianotten van architectenbureau OMA maandag 4 maart bij de presentatie van het voorlopige ontwerp van Feyenoord City.

Nu het voorlopig ontwerp van het stadion is goedgekeurd door de voetbalclub kan OMA aan de slag met het definitieve ontwerp. Ook wordt er al een omgevingsvergunning aangevraagd, benodigd om volgens de planning in 2020 met de bouw van start te kunnen gaan.

OMA gaat in de tussentijd ook, onder meer samen met Lola Landscape Archictects, aan de slag met het verder ‘inkleuren’ van het masterplan voor de totale omgeving van het nieuwe stadion. Dat zal voor een belangrijk deel gebeuren met woningbouw. Daarnaast moeten er met name op de strip, die het oude stadion met het nieuwe verbindt, het nodige aan commerciële ruimtes worden gecreëerd.

Echt verblijfsgebied
Het moet een echt verblijfsgebied worden waar mensen op wedstrijddagen eerder naartoe gaan, bijvoorbeeld om een bezoekje te brengen aan een nieuw te realiseren megabioscoop. Of na de wedstrijd in een hotel te overnachten. Ook de Franse sportkledingreus Decathlon heeft al aangegeven zich op de strip te willen vestigen. Het huidige evenementenstation Rotterdam Stadion, wordt een volwaardig treinstation en ook op andere manieren, bijvoorbeeld met de watertaxi moet het gebied goed bereikbaar worden.

‘Een nieuw stadsdeel’
Was er in de eerste plannen nog sprake van 70.000 m2 aan nieuwe woningen, bij het aannemen van de gebiedsvisie door de gemeenteraad van Rotterdam in 2017 is de totale metrage voor woningen al opgelopen tot 180.000 m2. Inmiddels gaat Gianotten, managing partner en architect bij OMA uit van 250.000 m2. ‘Reken met 100 m2 per woning dan heb je een aardig beeld van de aantallen’, aldus Gianotten. ‘Feyenoord City wordt echt een nieuw stadsdeel. Met de huidige wijze waarop stadions worden ingepast is het makkelijker om in de nabijheid woningen te realiseren. Daarbij helpt de huidige woningmarkt ook een handje.’

Geen kantorenlocatie
Kantoren zullen er niet of nauwelijks worden gerealiseerd in het nieuwe stadsdeel. ‘Het is geen kantorenlocatie, daar zijn genoeg andere plekken. Wat er aan kantoren komt is hoofdzakelijk voor de vaste gebruikers, zoals Feyenoord.’ Bij de realisatie van het masterplan is door OMA alvast rekening gehouden met de aanleg van een nieuwe oeververbinding en een metrolijn.

Sfeerbepalende elementen
Bij de presentatie van het nieuwe stadion werd toch vooral benadrukt dat de ontwerpers veel sfeerbepalende elementen hadden meegenomen uit de huidige Kuip, die anders dan Gianotten tot twee keer toe zei niet bijna 100 jaar oud is, maar ruim 80. Zo zitten de supporters straks nog dichter op het veld in het ‘3 tier stadion’ en is er overal minimaal een zichtlijn van C 90, wat betekent dat er tussen de supporters minimaal 90 centimeter zit om over elkaar heen te kijken naar het veld. Uniek in de voetbalwereld volgens de ontwerpers.

Stijgende bouwkosten
Ook de massieve bouwkosten van bijna 394 miljoen euro voor alleen het stadion kwamen na afloop aan bod in het vragenrondje. Er is inmiddels door veel kleine maatregelen 30 miljoen euro in kosten geschrapt. Is dat voldoende gelet op de stijgende bouwkosten? ‘De toekomst kun je niet voorspellen, maar de huidige raming is een best estimated guess die halverwege en aan het einde van het definitieve ontwerp nog kan worden aangepast”, aldus projectleider Frank Keizer.

In april maakt Feyenoord bekend welke bedrijven het bouwteam zullen vormen.

Vastgoedmarkt.nl