Miljoeneneis van Feyenoord valt in goede aarde: ‘Nu poot stijfhouden’

De spierballentaal van Feyenoord-voorzitter Jan de Jong valt in goede aarde in Rotterdam. Gisteren maakte hij bekend dat de club de keiharde garantie wil jaarlijks minimaal 25 miljoen euro te ontvangen als vergoeding voor het spelen in het nieuwe stadion. Lukt dat niet, dan gaat het feest wat Feyenoord betreft niet door.

Zowel onder coalitiepartijen als oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad is er waardering voor de uitspraken van De Jong. Al houdt bijvoorbeeld fractievoorzitter Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren nog een slag om de arm. Hij hoopt dat de Feyenoord-voorzitter ook de komende maanden zijn poot stijf houdt.

,,Van De Jong is het een keiharde eis”, meldt hij. ,,Maar op de website van Feyenoord City lees ik dat het de verwachting is dat die bijdrage van 25 miljoen euro er komt. De verwachting dus. Laat ze maar aan de slag gaan dan. Ik denk dat het heel moeizaam wordt. Als je de businesscase ziet, die veel te hoge verwachtingen wekt, dan zullen ze daar nog een hele kluif aan gaan hebben.”

De Jong wil niet alleen de 25 miljoen euro ‘performance fee’ gegarandeerd hebben, maar óók vooraan staan als het geld wordt verdeeld, dus vóórdat andere bij het stadion betrokken partijen worden bediend. De ’25 miljoen euro’ is de basis, benadrukt hij, en zal worden aangewend voor het spelersbudget. Extra miljoenen kunnen nog binnenstromen uit onder meer merchandising, televisierechten en sponsorcontracten.

Waakzaam
Voorzitter Wim van Merkensteijn van de supportersvereniging FSV De Feijenoorder blijft ondanks dit forse ‘eisenpakket’ van Feyenoord echter waakzaam. ,,Het lijkt nu net alsof die 25 miljoen euro heilig is. Zo van: als dat maar gehaald wordt, dan komt het nieuwe stadion er vanzelf. Maar ik vraag me af of je met dat budget wel de aansluiting zal krijgen met Ajax en PSV. Want wat hebben die dan inmiddels aan spelersbudget? Dát was tenslotte het doel.”

Al eerder bleek uit een uitgelekte presentatie van Feyenoord City dat de Rotterdammers bij de opening van het nieuwe stadion in 2023 Ajax niet zullen inhalen wat betreft het spelersbudget. PSV wél. Onderzoek van de International Stadia Group (ISG), die het ondernemingsplan van de geplande voetbaltempel doorlichtte, wees uit dat het aantal bezoekers, de horeca-omzet en de hoeveelheid rondleidingen te hoog was ingeschat. Bovendien was er nog onvoldoende interesse van geldschieters.

CDA-fractievoorzitter Christine Eskes begrijpt dat Feyenoord deze ‘claim’ nu neerlegt, maar vindt dat het bredere verband op Zuid niet uit het oog mag worden verloren. ,,Als we dit gaan doen, dan moet Feyenoord er beter van worden, de stad er beter van worden maar vooral Rotterdam-Zuid er beter van worden. Uiteindelijk zal moeten blijken of die harde garantie aan Feyenoord ook werkelijk kan worden afgegeven.”

Voorzitter Conré Oostrom van de Vereniging Aandeelhouders Stadion Feijenoord (VASF), goed voor 43 procent van de aandelen in de huidige Kuip, stelde eerder het ‘financieel inhalen’ van Ajax en PSV met de komst van het nieuwe stadion als eis. Hij is blij met de uitlatingen van De Jong.

Inkomsten
,,Het geeft aan dat de club dit alleen maar doet omdat het extra financiële armslag oplevert. Bij Feyenoord lopen ze in ieder geval niet rond met megalomane ideeën dat er alleen maar in een groot stadion moet worden gespeeld óm het spelen in een groot stadion. Nee, het gaat om meer inkomsten, en dat juich ik dus toe.”

Of de plannen nu werkelijk rondkomen, is in zijn ogen ook nog de vraag. Wat voor hem helder is dat de komst van het ‘Maasstadion’ – voor één derde in de rivier – op dit deel van Zuid een enorme impact zal hebben. Want daarmee kunnen ook andere ontwikkelingen van de grond komen, zoals 12.000 woningen, een brug naar Kralingen en een ‘dakpark’ bovenop het naburige spoorwegemplacement.

,,Als je het vergelijkt met domino, is het stadion het eerste blokje dat overeind moet worden gezet. De hele ontwikkeling van Zuid volgt daar dan achteraan. Niet zo vreemd dus dat zelfs burgemeester Aboutaleb zich met dit dossier bemoeit. Maar net zoals die meneer van de Gamma, die moet vertrekken voor het nieuwe stadion, z’n onderhandelingspositie probeert te verbeteren, zo doet Jan de Jong dat ook. Logisch dus dat hij dit roept.”

Het door De Jong genoemde spelersbudget is overigens al lang onderwerp van discussie in het langlopende stadiondossier op Zuid. Waar Feyenoord nu rept over 25 miljoen euro, werd eerder in de politiek een bedrag van 28 miljoen in een motie vastgelegd. Sportadviesbureau Hypercube meldde eerder dit jaar dat 25 miljoen euro aan spelersbudget onvoldoende zal zijn om de Nederlandse top te halen. ,,Pas als Feyenoord doorgroeit naar 30 à 32,5 miljoen euro, dan is het wat Ajax betreft erop en erover”, aldus directeur Pieter Nieuwenhuis.

AD.nl