Nieuw Feyenoordstadion onder de loep na ‘stikstofuitspraak’ Raad van State

12-09-2019

De plannen voor een nieuw Feyenoordstadion worden door de gemeente Rotterdam onder de loep genomen op basis van de recente ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Arjan van Gils (D66, majeure projecten). ,,We doen dat met alle grote projecten in de stad. Welke risico’s lopen we? Waar moeten we eventueel maatregelen nemen’’, legt hij uit.

Ook de Hoekse Lijn wordt om deze reden tegen het licht gehouden. ,,Die uitspraak is nog zo vers. We willen daar goed naar kijken. Al lijkt het op het eerste gezicht mee te vallen’’, zegt Van Gils. Het extra onderzoek is een gevolg van het oordeel van de RvS, die recent het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van tafel veegde. Het voldoet niet aan de Europese regels, zo luidde de conclusie. Hierdoor komen landelijk zo’n 18.000 projecten – van groot tot klein – mogelijk stil te liggen.

Transformatie
Het megaproject Feyenoord City – waarmee een groot deel van Zuid een complete transformatie ondergaat – behelst behalve een nieuw stadion ook onder andere woningbouw, horeca, een hotel, bioscoop en aangepaste infrastructuur. Alleen het toekomstige onderkomen van Feyenoord aan de Nieuwe Maas vergt al een investering van 444 miljoen euro, met de geplande bouwstart in 2021. Wanneer er kan worden gerapporteerd over het al dan niet doorgaan van het project kan Van Gils nog niet zeggen.

,,Onze inspanningen zijn nu gericht op de projecten die het meest risico lopen. Waar komt er eventueel een kink in de kabel? Zo niet, dan gaan we gewoon door. En zo ja, hoe lossen we dit dan op? Levert het vertraging op, zijn er extra kosten aan verbonden. Kortom: wat zijn de consequenties?’’

Een woordvoerder van Feyenoord City laat weten blij te zijn met het onderzoek. ,,We werken hier uiteraard graag aan mee‘’, aldus de zegsman.

AD.nl