Nieuw stadion Feyenoord wordt stormvloedkering

Het nieuwe Feyenoord-stadion moet Rotterdam-zuid beschermen tegen overstromingen. Die eis is door het waterschap gesteld aan het ontwerp. Alleen dan kan ze toestemming geven voor de bouw van de voetbaltempel pal aan de Nieuwe Maas.

Het stadion staat gepland op een primaire waterkering, een cruciale dijk. Officieel mag daar niet op gebouwd worden, zegt dijkgraaf Ingrid de Bondt van waterschap Hollandse Delta. ,,Nu zijn we in gesprek hoe we het stadion kunnen bouwen, zonder dat de achterliggende woningen gevaar lopen. Het stadion moet hoog water en storm kunnen weerstaan.’’

Gedwongen door ruimtegebruik zeggen de waterschappen in de Rotterdamse regio niet zomaar meer ‘nee’ tegen bouwlocaties waarover zij vroeger negatief zouden adviseren, zeggen drie dijkgraven in een interview op deze website. ,,We hebben te maken met een bouwopgave’’, zegt De Bondt van waterschap Hollandse Delta. De komende jaren moeten er 200.000 woningen bij komen in Zuid-Holland, 75.000 in de Rotterdamse regio. Feyenoord City is een van die projecten.

Vandaag is de watersnoodramp 65 jaar geleden. De meeste dreiging komt anno 2018 niet van zee, maar vooral van boven, zeggen De Bondt en haar collega’s Michiel van Haersma Buma en Hans Oosters. Heftige regenbuien, in combinatie met de lage ligging van veel bebouwing, stellen de waterschappen voor problemen. Steeds vaker kampen bewoners met blank staande tuinen en kromtrekkend laminaat.

Behalve het project Feyenoord City is er ook een plan voor Feijenoord XL. Dit moet een fiks deel van Rotterdam-Zuid opstuwen in de vaart der volkeren.

AD.nl