Nog drie ontwikkelaars in race voor bouw nieuw Feyenoordstadion

Feyenoord City werkt gestaag door aan het ambitieuze plan voor een nieuw Feyenoordstadion op Zuid. Er worden op dit moment gesprekken gevoerd met drie ontwikkelaars, die een kans maken om samen met de organisatie Nieuw Stadion de geplande voetbaltempel van de grond te krijgen. In april wordt een definitieve keuze tussen de kandidaten gemaakt.

Dat bleek zojuist bij een bijeenkomst in De Kuip. Daar presenteerden projectdirecteur Frank Keizer en architect David Gianotten van Office for Metropolitan Architecture (OMA) de meest actuele ‘tussenstand’ van het stadionplan. De selectie van potentiële bouwpartners is in volle gang. ,,Nieuw Stadion gaat in zee met de voor haar meest geschikte partner’’, aldus Keizer.

Het uitgangspunt is nog steeds om in juni 2020 de eerste paal te slaan voor het 63.000 stoeltjes tellende complex, dat in de zomer van 2023 moet openen. Het voorlopig ontwerp is klaar, en OMA hoopt na de zomer het definitieve ontwerp van het stadion te presenteren. Rond die tijd moet ook de aanvraag voor de omgevingsvergunning de deur uit zijn.

Bijna een jaar geleden was de eerste informatiebijeenkomst voor bouwbedrijven in De Kuip. Vele tientallen ondernemingen uit binnen- en buitenland toonden toen hun interesse voor deelname aan de bouw van de voetbaltempel. Inclusief ontwikkelaars als Ballast Nedam en BAM, die al eerder betrokken was bij een – later gestrande – renovatievariant van De Kuip.

Maximaal
Niet alle gegadigden doen nog mee. Zo wilden drie grote, regionale staalbedrijven samen optrekken om dit karwei op de linker Maasoever tot een goed einde te brengen: Heerema, HSM en Hollandia. De eerste twee zijn inmiddels afgehaakt. Hollandia gaat nu verder met aluminiumconstructeur Bayards.

Architect Gianotten van OMA gaf toelichting op het voorlopig ontwerp van het toekomstige Feyenoordstadion, dat deels in de Nieuwe Maas komt te staan. Daaruit blijkt onder meer dat er aan de rivierkant veel gebruik wordt gemaakt van glas, om bezoekers maximaal te laten genieten van het uitzicht. Er zullen nauwelijks hekken komen te staan en er is volop horeca, die ook doordeweeks is te bezoeken.

Het stadion zal in de toekomst grote internationale wedstrijden kunnen huisvesten, zoals Champions League-finales, legde hij uit. ,,Net als in De Kuip zitten supporters heel dicht op het veld. We hebben wat dat betreft het onmogelijke klaargespeeld. Geen enkel stadion in de wereld kan hieraan tippen. De voetbalbeleving zal zowel binnen als buiten het gebouw optimaal zijn.‘’

Bijgesteld
Onlangs presenteerde Feyenoord het opgefriste businessplan voor het nieuwe stadion. Daaruit bleek onder andere dat de verwachte opbrengsten met 13,1 miljoen euro naar beneden zijn bijgesteld. Een harde eis van Feyenoord werd wel ingewilligd: die krijgt vanaf de oplevering in 2023 gegarandeerd een jaarlijkse vergoeding van 25 miljoen euro voor het spelen in het stadion, dat een totale investering vergt van 444 miljoen euro.

Al eerder moest 30 miljoen euro worden bezuinigd op het ontwerp: het bewegend dakdeel – optioneel met ‘regenscherm’ – wordt simpeler uitgevoerd, de schotelvormige omloop (‘concours’) verkleind en er wordt uitgegaan van een vereenvoudigde en ‘slimmere‘ constructie van het stadion zelf. Op die manier blijft het project binnen de geraamde bouwkosten van 365 miljoen euro.

Gianotten: ,,Met het dak kunnen we energie opwekken. Voor het stadion zelf, of misschien zelfs voor de omgeving. Daarover praten we nu met energiebedrijven, die ons daarbij helpen.‘’

AD.nl