Ontwikkeling nieuw stadion bezorgt Kuip opnieuw miljoenenverlies

10-12-2019

Stadion Feijenoord heeft opnieuw verlies geleden. De Kuip eindigt dit boekjaar met een negatief resultaat van bijna 7 miljoen euro, wat geheel te wijten is aan de kosten die worden gemaakt voor het ontwikkelen van het nieuwe stadion. De totale langlopende en kortlopende schuldenlast van Stadion Feijenoord bedraagt op dit moment zo’n 27 miljoen euro. Ongeveer 16,4 miljoen euro daarvan hangt samen met de ontwikkeling van het nieuwe stadion.

Los van de kosten van de stadionontwikkeling zouden wél zwarte cijfers zijn geschreven, namelijk een half miljoen in de plus. De omzet steeg met ruim 16 procent ten opzichte van vorig jaar, en komt uit op dik 32 miljoen euro. Dit is mede te danken aan een succesvolle concertreeks van Marco Borsato én interlands. In totaal bezochten meer mensen het stadion: ruim 1,4 miljoen.

Overigens kreeg de organisatie nog een duwtje in de rug van de gemeente Rotterdam. Een in 1994 aangegane lening van 7,9 miljoen euro werd omgezet in aandelen, wat een fikse verbetering van het eigen vermogen als gevolg heeft. De verwachting is dat Stadion Feijenoord nog voldoende budget heeft om het tot medio 2021 – als de financiering van het toekomstige onderkomen rond moet zijn – uit te zingen.

Mocht de bouw van het nieuwe stadion niet doorgaan, dan zal het zogenoemde ‘brugkrediet’ à 17,5 miljoen euro – ofwel het geld om in de planfase de rekeningen van de stadionontwikkeling te kunnen betalen – moeten worden afgelost bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat zou betekenen dat dit krediet vóór april 2024 wordt omgezet in een langlopende lening.

Commissaris
Overigens stopt ondernemer Cees de Bruin als president-commissaris van Stadion Feijenoord. Commissaris Pieter van Oord wordt zijn opvolger. Niet één, maar twee kandidaten worden naar voren geschoven om de raad van commissarissen (RvC) aan te vullen. Het gaat om Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf en Lowick Barg, financieel topman van Dura Vermeer.

De Bruin was jarenlang de grote trekker van het Feyenoord City-project en fervent voorstander van de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. Daarvoor is het definitief ontwerp inmiddels gereed. Het masterplan Feyenoord City werd recent gepresenteerd.

AD.nl