Opinie: Feyenoord City is gedoemd te mislukken

Het Rotterdamse college sprak gisteren zijn steun uit voor het miljardenproject Feyenoord City. Daarmee is een belangrijke stap gezet in de richting van een nieuw stadion. Tara Lewis heeft geen enkel vertrouwen in het project en legt uit waarom.

Het legioen heeft al jaren zijn buik vol van de stadiondiscussie. Als Lunatic News schrijft over het (afgeknipte) staartje van Rick Karsdorp kunnen ze op meer lezers rekenen dan met de publicatie van een kritisch stadionstuk. Bedenk even dat mensen na drie intensieve jaren al doodmoe zijn van de zwarte pietendiscussie. De strijd tussen nieuwbouw en renovatie van de Kuip sleept zich al voort sinds 2008.

Ook ik hield me lang angstvallig op de vlakte in dit debat. De haat van de harde kern jegens de directie begreep ik niet en serveerde ik af met: “Rotterdammers hebben ook altijd wat te klagen.” Maar deze zomer was ik vastbesloten om mijn mening gefundeerd te vormen en dook ik vol goede moed het stadiondossier in. Daarmee vergeleken was het schrijven van drie scripties net een dagje Efteling. Achter elk stukje informatie zat een belang en voor elke waarheid waren er drie alternatieven. Probeer dan nog maar eens te achterhalen wie er gelijk heeft. Mijn bevindingen, te lezen in dit artikel in NRC Handelsblad waren ontluisterend.

Belangrijkste conclusies? Algemeen directeur Feyenoord Eric Gudde en stadiondirecteur Jan van Merwijk hebben overtuigend aangetoond incompetent te zijn om een stadionproject tot een goed einde te brengen. Toch zijn deze heren als winnaars uit stadiondiscussie gekomen, omdat ze een effectieve propaganda hebben gevoerd voor nieuwbouw. Iedereen die iets anders riep werd door deze directie weggezet als sentimenteel. De boodschap die bij de meeste (inmiddels murw geslagen) mensen is blijven hangen: nieuwbouw is de enige optie.

Hun belangrijkste argument voor het bouwen van een nieuw stadion is dat de Kuip fysiek en economisch ‘op’ is. In de Kuip kan niet meer worden verdiend dan er nu wordt gedaan. Een nieuw stadion is de enige manier om de begroting structureel te vergroten, wat handig is, want meer geld zorgt voor sportief succes.

Dan nu de feiten:

1. De Kuip is fysiek niet ‘op’, blijkt uit een technisch rapport van TNO uit 2014. Hij kan nog zeker 50 jaar mee, en na renovatie kan de staalconstructie oneindig blijven staan. Wél heeft de directie het gebouw ernstig verwaarloosd en is er groot achterstallig onderhoud.
2. Ondanks de 2,5 miljoen verspild aan mislukte plannen, groeit de begroting aanzienlijk en presteert de club prima.

Zelf wil ik hieraan toevoegen dat de horeca in de Kuip met regelmaat frustrerender is dan het feit dat ik als seizoenkaarthouder nog nooit een kampioenschap heb meegemaakt. En dat terwijl ik die kaart toch echt al tien jaar heb. Elke wedstrijd rent er achter de bar een nieuwe lichting vijftienjarige leeghoofden langs elkaar heen, terwijl een van hen verwonderd staart naar de stroom – naar pis smakend – Amstel Light. En dan roepen dat je met geen mogelijkheid meer kunt verdienen. Yeah right.

Voor de nieuwe begroting voor die sportieve successen kan zorgen, moeten eerst maar eens de kosten (400 miljoen) voor het nieuwe stadion worden terugverdiend. In 2015 was het maximale budget voor renovatie nog 206 miljoen.

Ondanks deze tegenstrijdigheden sprak het college van B&W gisteren haar steun uit voor Feyenoord City. Het is misschien wel het meest megalomane plan uit de reeks projecten die faalden onder de bezielende leiding van Gudde en Van Merwijk met hun rammelende argumenten. De directie waarover wethouder stedelijke ontwikkeling Ronald Schneider na het mislukken van Het Nieuwe Stadion nog zei: ‘Het is tijd voor een nieuwe leiding, zonder tunnelvisie.’

Feyenoord City is een ambitieus project. Architectenbureau OMA heeft bewezen mooie dingen te kunnen maken. Op zich dus geen reden om je zorgen te maken. Maar, het gebied rekent straks op 6 miljoen bezoekers. Als die uitblijven is het nog maar de vraag hoe dat zijn weerslag zal hebben op de begroting van het stadion.

Ik ben daarom sceptisch over de haalbaarheid van Feyenoord City, maar wat me nog het meeste zorgen baart is dat ik geen enkel vertrouwen heb in de integriteit van Gudde en Van Merwijk. Deze mannen opereren al acht jaar vanuit tunnelvisie, communiceren erbarmelijk en ze gaan creatief om met de waarheid. In het bedrijfsleven is het gebruikelijk dat mensen worden afgerekend op hun resultaten. Hoe kan het dan in hemelsnaam dat na drie mislukte projecten deze mannen vrolijk verder mogen gaan? Dat er in deze fase nauwelijks kritische vragen worden gesteld? Ik doe bij deze een duit in het zakje en zeg volmondig en hartstochtelijk: Gudde en Van Merwijk, stap alsjeblieft op.

Versbeton.nl