Oplossing voor waterleiding onder nieuw Feyenoordstadion kost miljoenen

Klanten van waterbedrijf Evides moeten wellicht opdraaien voor de miljoenen euro’s kostende oplossing voor de waterleiding onder het nieuwe Feyenoordstadion. Besloten is om twee stalen pijpen op hun plek te laten liggen en het stadion er overheen te bouwen, zegt manager infra Robbert Wever. Een betonnen buis moet wél worden verwijderd.

De dwars door IJsselmonde kronkelende waterleiding zorgt al jaren voor hoofdbrekens op Zuid. Omdat de enorme, ondergrondse pijpen onder de geplande mega-ontwikkeling Feyenoord City doorlopen – inclusief het nieuwe stadion – moest er een manier worden gevonden om de drinkwatervoorziening van de stad niet in gevaar te brengen.

Een complete omleiding achter het belendende spoorwegemplacement was een optie, vertelt Wever, maar met zo’n 25 miljoen euro wel razend duur. ,,We moesten de buizen vanaf de Coen Moulijnweg tot aan het Mallegat omleggen. Dat zou enorm in de papieren lopen. Daar was iedereen zo van geschrokken, dat deze variant vrij snel ten grave werd gedragen.’’

Rinkelen
Ook het idee om alleen bij het nieuwe stadion een ‘u-bocht’ om het complex heen te maken, sneuvelde rap. ,,Dat zou betekenen dat er een andere leidingstraat door de Nieuwe Maas naar Kralingen moest komen. Als ik het uitspreek, hoor je de miljoenen al weer rinkelen. In dit geval minstens zo’n 10 à 15 miljoen euro’’, luidt de uitleg.

Er is volgens hem nu voor gekozen om alles op zijn plek te laten liggen en stadionarchitect OMA de opdracht te geven om de voetbaltempel er keurig netjes overheen te bouwen. ,,De architecten hebben er een extra ontwerpeis bij gekregen. Ze zullen om de leidingen heen moeten heien. En omdat een derde, betonnen buis dat sowieso niet overleeft, moeten we die slopen en het water dat daardoor stroomt door het bestaande net omleiden.’’

De kosten zijn nu teruggebracht tot 4 miljoen euro. Wie dat bedrag moet betalen, is nog ongewis. Eerst zal Feyenoord in november een knoop doorhakken over het nieuwe stadion. Pas daarna wordt in een nieuw bestemmingsplan de route van de waterleiding vastgelegd, waarmee de situatie definitief is.

Huishoudens
Wever: ,,Wij vinden dat Feyenoord City een particulier initiatief is. Dus die moet dit volgens ons betalen. Als men het bouwen van een stadion ’n maatschappelijke ontwikkeling vindt, dan krijgen we denk ik van de 4 miljoen euro kosten die we moeten maken weinig of misschien wel nul euro vergoed. En met een miljoen aangesloten huishoudens komt het dan neer op 4 euro per huishouden.’’

In een reactie meldt een zegsman van Feyenoord City dat er nog wordt gesproken met de gemeente Rotterdam en Evides over de verdeling van de kosten. ,,In de grondexploitaitie van Feyenoord City is dit voorzien als een kostenpost,” legt hij uit. Een woordvoerder van wethouder Visser (D66, financiën) zegt dat dit ‘een zaak is tussen Feyenoord City en Evides’. ,,De gemeente Rotterdam speelt hier geen rol in.”

AD.nl