Raad krijgt ‘geheim stadionrapport’ Feyenoord niet, maar wél toelichting

06-09-2018

De gemeenteraad van Rotterdam krijgt het ISG-rapport over de exploitatie van het nieuwe Feyenoordstadion niet te zien. Wél stelt wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) voor om de specialisten van de International Stadia Group (ISG) toelichting te laten geven op de rapportage in de raad. ,,Het hele rapport gaat niet, want er staan vertrouwelijke onderdelen in. En het project moet tenslotte nog worden aanbesteed”, aldus de wethouder.

Het grote debat over het nieuwe Feyenoordstadion werd eerder afgelast. Tot afgrijzen van aanvrager Ruud van der Velden, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, blokkeerden de coalitiepartijen zijn voorstel om de discussie over het nieuwe Feyenoordstadion op de reguliere raadsagenda te krijgen. Het werd nu een – in veel kortere tijd – actualiteitendebat.

VVD’er Jan-Willem Verheij stelde niet ‘louter op geruchten’ een debat te willen voeren. CDA’er Christine Eskes merkte op de begeleidende stukken pas onlangs te hebben ontvangen. ,,Ik heb me onvoldoende kunnen voorbereiden ’’, betoogde ze. Vervolgens werd het punt van de agenda afgevoerd en zal nu als ‘actua’ een kortere behandeling krijgen.

,,Diep triest’’, vindt Van der Velden. ,,Schandalig dat de coalitie dit zo dichttimmert. Terwijl ik me afvraag of een brief die wethouder Visser heeft gestuurd juist is.’’

Rondleidingen
Aanleiding voor het verzoek was het rapport van het International Stadia Group (ISG), die constateert dat Feyenoord de exploitatie van de geplande voetbaltempel aan de Nieuwe Maas te rooskleurig voorstelt. Zo komen er minder bezoekers, is er minder omzet in de horeca en worden er minder rondleidingen gehouden. Dat scheelt jaarlijks 2 miljoen euro aan inkomsten. Het besluit over de bouw van het stadion is tot november uitgesteld.

Van der Velden wilde dat de raad het ISG-rapport kan inzien. Vooral omdat de stad van plan is om 40 miljoen euro in aandelen bij te dragen aan het toekomstige complex, dat een totale investering vergt van 444 miljoen euro. ,,Alle stukken moeten openbaar”, zo betoogde hij, ,,alleen als we alles kunnen zien, is het mogelijk om een weloverwogen beslissing te nemen.”

Wethouder Visser zei verder – in navolging van verschillende raadsleden – zich zorgen te maken over het afnemend draagvlak onder supporters. Hij wil dit met het projectbureau bespreken. ,,Al realiseer ik me dat het voor Feyenoord City heel lastig is om alles over de bühne te krijgen voor mensen die voornamelijk naar voetbal kijken. Wat mij betreft worden de zorgen goed gekanaliseerd.”

AD.nl