Rapport van Hypercube leidt tot discussie

07-02-2017

Feyenoord moet nog alle zeilen bijzetten om met het nieuwe stadion een vaste plek aan de top van de eredivisie te veroveren. Uit een onderzoek van het gespecialiseerde bureau Hypercube, uitgevoerd in opdracht van Feyenoord City, blijkt dat Feyenoord ook in een luxe, hypermoderne voetbaltempel aan de Nieuwe Maas Ajax en PSV in een aantal exploitatie-varianten niet inhaalt.

Alleen als alle geledingen van Feyenoord en stadion opgaan in één organisatie (Eén Feyenoord), kan Feyenoord vanaf seizoen ‘24/’25 de concurrentie voorbij streven, zo blijkt uit de rapportage van het bureau dat eerder ook Het Nieuwe Stadion van VolkerWessels en Red de Kuip (de verbouwing van het huidige stadion) tegen het licht hield.

Het doel van de mega-ontwikkeling Feyenoord City op Zuid én het nieuwe stadion is onder andere om Feyenoord ieder seizoen kampioenskandidaat nummer één te maken, omdat het spelersbudget zal verdubbelen. Feyenoord produceerde drie scenario’s: de Base Case, Management Case en Eén Feyenoord. Ofwel van behoudend tot zeer ambitieus; alleen in het laatste geval groeit Feyenoord op den duur boven Ajax uit, zo redeneert Hypercube.

,,De Base Case gaat uit van een bezettingsgraad van 100 procent voor de business units en 90 procent voor de seats. De twee andere varianten gaan uit van respectievelijk 100 procent en 95 procent’’, aldus de onderzoekers.

Een woordvoerder van Feyenoord City zegt in een reactie van Hypercube te willen weten hoe ze tot deze conclusies zijn gekomen.

Een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad toonde zich gisteren al kritisch op de plannen voor Feyenoord City. Leefbaar Rotterdam, PvdA, SP, D66 en VVD vinden de voorstellen die nu op tafel liggen te mager om in april al een besluit te nemen. De partijen zetten volop vraagtekens bij de gepresenteerde opzet van de toekomstige voetbaltempel aan de Nieuwe Maas.

Discussie
Het rapport van Hypercube leidde vandaag tot een discussie tussen het onafhankelijke bureau en Feyenoord City. Directeur Pieter Nieuwenhuis van Hypercube zegt zich te baseren op informatie die Feyenoord heeft aangeleverd. ,,Pas als Feyenoord het spelersbudget weet op te schroeven, kan het beter voetballen, en stijgt de omzet navenant’’, legt hij uit.

Hypercube werkt nu met de spelersbudgetten die Feyenoord heeft aangeleverd. ,,Dat is op dit moment 17,8 miljoen euro’’, stelt hij. In het nieuwe stadion wordt gewerkt met drie varianten: het basisscenario (spelersbudget stijgt naar 18 miljoen euro), de managementvariant (budget op 25 miljoen euro) en Eén Feyenoord (budget naar 32,5 miljoen euro).

,,Als het Feyenoord lukt om naar een spelersbudget van 32,5 miljoen euro te gaan, dan is er geen vuiltje meer aan de lucht. Dan wordt de club 4 van de 10 seizoenen nummer 1. En blijven ze een stukje voor op Ajax en PSV. Dus als Feyenoord een rijke havenbaron of oliesjeik weet binnen te halen, dan zal dit doel worden bereikt.’’

AD.nl