Weer vertraging voor nieuw stadion Feyenoord: nu pas in 2025 open

Het nieuwe stadion van Feyenoord gaat een jaar later open: niet in 2024 maar in 2025. Dit is opnieuw een flinke streep door de rekening, omdat eerder dit jaar de oorspronkelijke openingsdatum 2023 al niet haalbaar leek. De eerste paal gaat nu pas in maart 2022 de grond in, óók een jaar later dan gepland.

De top van de club Feyenoord en Stadion Feijenoord hakte dinsdagmiddag deze knoop door, omdat het niet gaat lukken om bijtijds de benodigde vergunningen rond te krijgen. Bovendien kost het verwerven van de bouwgrond en het verplaatsen van huurders en eigenaren meer tijd. ,,Bij groen licht half 2020, opent het nieuwe stadion in de zomer van 2025 haar deuren’’, luidt de uitleg.

De aangepaste planning wordt binnenkort besproken met de gemeente Rotterdam. De komende tijd wordt het definitief ontwerp van het stadion verder onderzocht en bekeken of het complex kan worden gebouwd voor de geraamde 365 miljoen euro. Ook het ondernemingsplan wordt nog doorgerekend. ,,Het uiteindelijke ontwerp moet in alle opzichten goed zijn, dat wil zeggen: financieel, functioneel, iconisch en boven alles goed voor Feyenoord.’’

Verlies
Het nieuwe uitstel betekent dat Feyenoord nog een jaar langer moet voetballen in de huidige Kuip. Dat betekent sowieso dat er extra miljoenen nodig zijn om het stadion ‘speelklaar’ te houden. Vandaag werd bekend dat Stadion Feijenoord dit boekjaar een verlies noteert van bijna 7 miljoen euro. De schuld is opgelopen tot 27 miljoen euro. De omzet steeg wel met 16 procent naar 32 miljoen euro.

Mocht de bouw van het nieuwe stadion niet doorgaan, dan zal het zogenoemde ‘brugkrediet’ à 17,5 miljoen euro – ofwel het geld om in de planfase de rekeningen van de stadionontwikkeling te kunnen betalen – moeten worden afgelost bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Dat zou betekenen dat dit krediet vóór april 2024 wordt omgezet in een langlopende lening.

De verbazing over deze nieuwe ontwikkeling is groot. ,,Ik ben zeer onaangenaam verrast’’, zegt PvdA-raadslid Dennis Tak. ,,De uitleg is erg mager. Bij zo’n mega-project verwacht je wel iets meer toelichting. We zien dus uit naar een uitgebreide reactie, inclusief de financiële gevolgen voor de club van het feit dat er nu een jaar later wordt gestart.’’

Ook fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50PLUS ziet donkere wolken boven het project. ,,De druk om te gaan leveren in plaats van alleen maar mooie plaatjes en woorden is steeds groter aan het worden. Geen geld, geen beweging en dus uitstel. De gemeenteraad moet zich achter de oren gaan krabben. Want hoe lang gaan we wachten totdat er voldaan wordt aan de voorwaarden die de gemeente Rotterdam stelt bij een nieuw stadion?’’

Conflict
Overigens was er vanavond nog een tegenvaller te noteren op de jaarlijkse vergadering van de aandeelhouders van de Kuip. President-directeur Allard Castelein van het Havenbedrijf zal geen zitting nemen in de raad van commissarissen van Stadion Feijenoord, om een ‘conflict of interest’ te vermijden. Hij was één van de beoogde nieuwe leden van de raad.

Ondernemer Cees de Bruin treedt vanavond af als president-commissaris van Stadion Feijenoord. Commissaris Pieter van Oord wordt zijn opvolger. Verder was er de benoeming van Lowick Barg, financieel topman van Dura Vermeer. De Bruin was jarenlang de grote trekker van het Feyenoord City-project en fervent voorstander van de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. Daarvoor is het definitief ontwerp inmiddels gereed. Het masterplan Feyenoord City werd recent gepresenteerd.

AD.nl