Wethouder Visser: Feyenoord kan bevoorrechte positie wel vergeten

Feyenoord kan een bevoorrechte plek bij de verdeling van de opbrengsten van het nieuwe stadion op zijn buik schrijven. Wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) wenst niet mee te werken aan een constructie, waarbij de club als eerste minimaal 25 miljoen euro ontvangt. ,,Er is geen aanleiding om te heronderhandelen”, benadrukt hij.

Gisteren maakte Feyenoord-voorzitter Jan de Jong bekend dat de club een vergoeding van minstens 25 miljoen euro wil bijschrijven voor het spelen in de toekomstige voetbaltempel aan de Nieuwe Maas. Dat geld wordt gestoken in het spelersbudget. ,,Die 25 miljoen euro is een vaste vergoeding, moet gegarandeerd zijn en Feyenoord krijgt als eerste zijn geld. Dit is ongeacht wat het budget van andere clubs is.”

Dat Feyenoord wil voorpiepen bij de ‘geldwaterval’ is volgens Visser tegen de voorwaarden in de zogenoemde position paper, ofwel de voorwaarden die worden gesteld aan een bijdrage van 40 miljoen euro aan aandelen in het complex. ,,Daarin staan harde afspraken, waarin de volgorde van uitkeringen aan financiers is geregeld. Die onderschrijven de geldschieters ook”, zo luidt zijn commentaar.

Bouwterrein
Rotterdam draagt in totaal 135 miljoen euro bij aan deze mega-ontwikkeling op Zuid. Naast de 40 miljoen euro aan aandelen wordt het bouwterrein gekocht voor maximaal 60 miljoen euro, en daarna in erfpacht aan de stadionorganisatie uitgegeven. Verder wordt er 35 miljoen euro gestoken in infrastructuur. ,,De erfpacht zit in de kosten. Die staan niet ter discussie.”

Wat Visser betreft gaat Feyenoord zélf de boer op, bijvoorbeeld bij sponsors. ,,Als Feyenoord zelf meer zekerheid over de verdiensten uit het stadion kan regelen, dan is dat natuurlijk goed. Er is geen aanleiding om te heronderhandelen over de voorwaarden in het position paper.”

De spierballentaal van Jan de Jong leidde vandaag al tot vragen van politici. ,,Het kan niet zo zijn dat wij straks achteraan staan. En de banken die zullen zich waarschijnlijk nog harder opstellen. Dat zijn geen liefdadigheidsinstellingen, die willen ook rendement op hun investeringen zien”, sprak Leefbaarraadslid Robert Simons.

Hij pleit ervoor dat alle betrokken partijen ‘hand in hand’ toewerken naar een nieuw stadion. ,,Met elkaar dus. Anders komt er gewoon geen stadion.”

Ook de VVD fronste de wenkbrauwen. ,,Het moet wel zo zijn dat degenen die het stadion straks betalen trouwe partners blijven. Want als die straks hun geld niet meer krijgen, dan worden ze ook chagrijnig. Er moet een hand-in-hand-mentaliteit blijven tussen alle financiers. Dus niet op voorhand een volgorde vastleggen die de gemeente achterin de rij plaatst. Want ik moet het ook kunnen uitleggen aan de Rotterdamse belastingbetalers die niets met voetbal hebben.”

AD.nl