Wat als de nieuwe Kuip er niet komt?

Rotterdamse raadsleden vrezen de onzekerheid rond het nieuwe Feyenoordstadion. Kunnen ze nog wel terug, mocht er meer slecht nieuws naar buiten komen? ‘Het gebrek aan informatie is onverkwikkelijk.’

Als het maar geen langlopend, geldverslindend project wordt. Met die gedachte in het achterhoofd discussiëren de Rotterdamse gemeenteraadsleden gisteren over het nieuwe stadion van Feyenoord.

“We moeten lessen leren van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam”, zegt Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren PvdD) in de Rotterdamse raadszaal.

Een van de heetste hangijzers in de stad
Het nieuw te bouwen stadion van Feyenoord is een van de heetste hangijzers in Rotterdam. De te verrijzen voetbaltempel van 444 miljoen euro vormt het hart van Feyenoord City, een nog veel groter plan om een deel van het arme Rotterdam-Zuid tot bloei te brengen. Er komen woningen, kantoren, winkels en een extra oeververbinding richting het centrum. De gemeente koopt zich voor 40 miljoen euro in als aandeelhouder van het stadion, en schaft de grond onder de tribunes aan.

Tenminste: als het doorgaat. Over de komst van de grote publiekstrekker midden in Feyenoord City valt volgens planning volgend jaar een besluit. Bestuurders bij gemeente en voetbalclub lijken nog altijd enthousiast, maar niet alle voortekenen zijn positief. Stijgende staal- en betonprijzen dreigen het stadion aanzienlijk duurder te maken. Deze maand bleek dat de oplevering van het stadion door gedoe met vergunningen pas in 2025 zal zijn, een jaar later dan bekend. In het oorspronkelijke plan rolde de bal in 2023 door het stadion.

De provincie heeft serieuze bezwaren
Bovendien heeft de provincie Zuid-Holland serieuze bezwaren. Het nieuwe stadion komt half in de Nieuwe Maas te liggen, vlakbij een spoor- en waterweg waarover bedrijven gevaarlijke vloeistoffen vervoeren. De provincie vreest ongelukken, staat in een uitgelekte brief. Ook heeft de provincie moeite met het geplande aantal winkels en kantoren. Die zijn noodzakelijk om Feyenoord City commercieel aantrekkelijk te krijgen, maar vormen een bedreiging voor buurgemeenten. Wat oppositiepartijen Leefbaar Rotterdam, PvdD en 50Plus het meeste stoort is het gebrek aan informatie.

Ook coalitiepartij GroenLinks vindt het gebrek aan informatie ‘onverkwikkelijk’. Over de provinciale bezwaren lazen ze voor het eerst, toen website Vers Beton de brief publiceerde. Het uitstel met een jaar kwam ook al uit de lucht vallen. “Dit zijn geen dingen die je even wegmasseert. Ik wil kunnen beoordelen hoe men omgaat met kritiek”, zegt Van der Velden na afloop van het debat. Hij is bang dat de raad straks meegezogen wordt in een maalstroom van besluitvorming.

Die vrees is nergens voor nodig, sust wethouder Bas Kurvers (VVD, bouwen). Bij de voorbereiding van Feyenoord City zijn 32 partijen om advies gevraagd, waaronder de provincie. Hun kritische noten leiden tot een beter plan, zegt hij. “Dat is de reguliere werkwijze.” De gemeenteraad hoeft pas te oordelen als alle kritiek verwerkt is. Niet elke tussenstap in de private kwestie hoeft van hem naar buiten te komen.

Er is geen plan B
Daar is de oppositie niet van overtuigd. Het stadion is door de financiële injectie in Rotterdam-Zuid geen privézaak, vindt Ellen Verkoelen van 50Plus. “Het gaat om gebiedsontwikkeling met een maatschappelijk belang.” Hoe Feyenoord City eruit komt te zien zonder voetbalstadion, is niet duidelijk. Kurvers liet eerder weten geen plan B te hebben mocht de bouw van het stadion niet doorgaan.

Aan het einde van de vergadering probeert Van der Velden van de PvdD nog één keer zekerheid te krijgen. Of de wethouder kan beloven ondanks alle kritiek in februari met een definitief plan voor het stadion te komen? Kurvers: “Die planning hebben wij nog steeds.”

Trouw.nl