Feyenoord haalt concurrentie niet in met nieuw stadion

Rotterdammers blijven achter bij Ajax en PSV

Ondanks een investering van honderden miljoenen in een nieuw stadion blijft het spelersbudget voor Feyenoord straks achter bij dat van de grootste concurrenten. Hiermee voldoet het stadionplan van Feyenoord City niet aan de door Feyenoord zelf geformuleerde doelstelling.
Dit concludeert Stadion op Zuid uit een uitgelekte vertrouwelijke presentatie van Feyenoord City aan aandeelhouders van Feyenoord Rotterdam.

Uitgelekte presentatie Feyenoord City
Stadion op Zuid heeft de hand weten te leggen op een vertrouwelijke presentatie die Feyenoord City op 18 juni jl. gaf aan aandeelhouders van Feyenoord Rotterdam. Hieruit blijkt dat Feyenoord in het nieuwe stadion het spelersbudget van Ajax niet zal inhalen.


Figuur 1. Screenshot uit vertrouwelijke presentatie Feyenoord City aan aandeelhouders Feyenoord Rotterdam, 18 juni 2018

In het Financiële Dagblad van 28 juni jl. laat Feyenoord City optekenen dat het spelersbudget van Feyenoord in het 2023/2024 naar “maar liefst” €25 miljoen groeit. Volgens Feyenoord City zal het spelersbudget van PSV in dat jaar liggen onder dat van Feyenoord (zie figuur 1). Volgens Stadion op Zuid schetst Feyenoord City hiermee een onjuist beeld. Uit informatie van adviesbureau Hypercube blijkt dat PSV in het seizoen 2016/2017 al een spelersbudget had van €27 miljoen en dat Ajax in 2010/2011 al een spelersbudget had van €35 miljoen. Als de werkelijke spelersbudgetten van Ajax en PSV als uitgangspunt worden genomen, ontstaat een heel ander toekomstbeeld dan Feyenoord City schetst: Feyenoord blijft ook met een nieuw stadion in spelersbudget achter bij zowel Ajax als PSV.

Te rooskleurig beeld
De conclusie van Stadion op Zuid is  dat Feyenoord City de aandeelhouders van Feyenoord Rotterdam een te rooskleurig beeld heeft geschetst van het spelersbudget van Feyenoord in verhouding tot dat van de concurrenten. Feyenoord City schat de spelersbudgetten van Ajax en PSV te laag in en houdt geen rekening met ontwikkelingen bij deze clubs. De positie van Feyenoord is te positief weergegeven. Met dit nieuwe stadion haalt Feyenoord de spelersbudgetten van zijn belangrijkste concurrenten niet in.
Vorige maand verscheen een rapport van econoom Tsjalle van der Burg over de gevolgen van het stadionplan voor voetbalclub Feyenoord. Ook hij concludeert dat de kans dat de Rotterdammers de spelersbudgetten van Ajax en PSV zullen evenaren, zeer klein is.


Figuur 2. Verwachte ontwikkeling spelersbudgetten (bron: Stadion op Zuid)

Reële ontwikkeling
Volgens Stadion op Zuid schetst Feyenoord City geen realistisch toekomstbeeld. Volgens Stadion op Zuid laat de reële ontwikkeling van spelersbudgetten van de drie grootste clubs zien dat Feyenoord ook met een nieuw stadion achterblijft bij Ajax en PSV. De verwachte ontwikkeling in spelersbudgetten is gebaseerd op volgende uitgangspunten:

  • Ajax en PSV hebben in het verleden al aangetoond in één of meerdere seizoenen een hoger spelersbudget te hebben in vergelijking tot het spelersbudget van €25 miljoen dat Feyenoord in het seizoen 2023/2024 met het nieuwe stadion hoopt te krijgen.
  • Ajax en PSV zitten niet stil. Ajax neemt in 2020 een gerenoveerd stadion in gebruik en de club beschikt over veel eigen vermogen. PSV heeft als landskampioen de meeste kans op deelname aan de lucratieve Champions League en kan hiermee een financiële sprong vooruit maken.

Als Feyenoord in het seizoen 2023/2024 de concurrentie wil evenaren, is volgens Stadion op Zuid een spelersbudget van rond de €35 miljoen vereist.

Opheldering
Afgelopen week maakte Stadion op Zuid bekend dat het nieuwe stadion voor Feyenoord City geen €422 miljoen maar minimaal €444 miljoen gaat kosten. Dit blijkt uit een vertrouwelijk document van Feyenoord City. De kostenstijging van €22 miljoen heeft voor onrust gezorgd bij supporters en partijen in de Rotterdamse gemeenteraad die hierover niet geïnformeerd bleken. Partij voor de Dieren heeft wethouder Adriaan Visser (D66, financiën) om opheldering gevraagd over de overschrijding van enkele tientallen miljoenen euro’s. PvdD-fractievoorzitter Ruud van der Velden spreekt van ‘paniekvoetbal’.

Stadion op Zuid
Stadion op Zuid is een initiatief van verontruste Feyenoord-supporters. Zij willen het beste voor Feyenoord en Rotterdam. Stadion op Zuid informeert en publiceert artikelen, berichten en documenten over het project Feyenoord City. Lees het manifest ‘Het beste voor Feyenoord en Rotterdam’ op stadionopzuid.nl.

Bijlagen

  • figuur 1. Screenshot uit vertrouwelijke presentatie Feyenoord City aan aandeelhouders Feyenoord Rotterdam, 18 juni 2018
  • figuur 2. Verwachte ontwikkeling spelersbudgetten volgens Stadion op Zuid, 17 juli 2018