Opinie – Neem regie!

Fractievoorzitter Robert Simons van Leefbaar Rotterdam heeft voor donderdag een debat aangevraagd over Feyenoord City. Voor de gemeente Rotterdam heeft een nieuw stadion een aanjaagfunctie voor de gebiedsontwikkeling op Zuid. Simons is van mening dat de gemeenteraad “buitenspel wordt gezet in het Feyenoord City-dossier”. Onlangs kreeg het College van B&W een presentatie over het stadionplan van Feyenoord City. De gemeenteraad wist van niets.

De kans is groot dat Feyenoord ook deze zomer nog niet definitief ja of nee zal zeggen. Er lopen nog juridische procedures over het bestemmingsplan. Mogelijk moet hierdoor het stadionplan opnieuw worden gewijzigd. Dit kan de businesscase beïnvloeden. Die raakt op zijn beurt de gewenste investering. Er is dus een aanzienlijk risico dat Feyenoord-directeur Koevermans dit najaar nog helemaal geen GO kán geven. Dan zal dus ook onduidelijk blijven of het nieuwe stadion de beoogde aanjager zal zijn voor de gebiedsontwikkeling op Zuid.

Een NO GO zal Feyenoord evenmin geven. Bij Feyenoord ontbreekt regie wie beslist te stoppen met het stadionplan. Dat dat Feyenoord moet zijn, klinkt simpeler dan het is. Feyenoord is één woord, maar er is niet één Feyenoord. Feyenoord bestaat uit tientallen entiteiten met elk een eigen richting en belang. Kritische supporters wijzen al langer op het old boys network dat binnen de Feyenoord-familie bezig is aan een stoelendans en greep houdt op elke beslissing.
Voor Feyenoord staan de drie stoplichten nog steeds op rood: businesscase, bouwkosten en begroting. De kans dat het nieuwe stadion er komt, wordt door Feyenoord geschat op 50/50.

Wethouders Kurvers en Van Gils stellen dat het aan Feyenoord is om de stekker eruit te trekken. Bij het intern versplinterde Feyenoord ontbreekt evenwel regie en een eenduidig belang dat hiervoor nodig is. Bestuurlijk bestaat Feyenoord niet. Er komt geen volmondige GO of NO GO. Nieuw uitstel kost de gemeente opnieuw meer geld in de vorm van ambtelijke ondersteuning. De teller staat nu al op vele miljoenen.

Donderdag is het debat. Hopelijk verliest de gemeenteraad zich niet in discussies over de informatieplicht, maar neemt zij regie in de beslissing of dat nieuwe stadion er komt. De wethouders blijven wijzen naar Feyenoord. De gemeenteraad zal een manier moeten vinden om gemeente Rotterdam verantwoordelijkheid en regie te laten nemen en – wanneer Feyenoord een besluit blijft uitstellen – zelf de stekker uit het plan te trekken. Ook zonder nieuw stadion kan gebiedsontwikkeling voor de bewoners van Zuid verder.

Namens Stadion op Zuid,

Marijke Mulder

Ad.nl