OPEN BRIEF: ZO KAN HET NIET LANGER!

02-07-2021


OPEN BRIEF AAN FEYENOORD ROTTERDAM

Rotterdam, 2 juli 2021

ZO KAN HET NIET LANGER!

Beste leden van de directie, Raad van Commissarissen en STICO van Feyenoord Rotterdam N.V.,

Wat moet het fantastisch zijn om verantwoordelijk te zijn voor de mooiste club van Nederland. Met zo’n hondstrouw legioen, met zo’n iconisch stadion als De Kuip, met zo’n potentie in de regio Rotterdam-Rijnmond en daarbuiten, met zo’n veelgeroemde jeugdopleiding en met zo’n rijke historie. Wat moet het fantastisch zijn om alle ingrediënten in huis te hebben die je nodig hebt om er met elkaar een topclub van te maken.

Hoe pijnlijk is het om te zien dat dat niet gebeurt. Integendeel.

Feyenoord glijdt zienderogen af. Op alle fronten.

Feyenoord is financieel uitgehold en heeft nauwelijks nog eigen vermogen. Bij supporters en sponsors wordt gebedeld om geld. Deze zomer zal Feyenoord noodgedwongen zijn beste spelers moeten verkopen om te overleven.

Feyenoord moet clubs als AZ en Vitesse sportief voor laten gaan. Clubs met, met alle respect, een veel lagere begroting, een veel kleiner stadion en een veel kleiner supporterslegioen dan Feyenoord.

Feyenoord heeft zich gekwalificeerd voor de Conference League, een Europese competitie waar de kruimels terechtkomen die de UEFA van tafel veegt. Het serieuze geld is gereserveerd voor deelnemers aan de Champions League en Europa League.

De vooruitzichten voor Feyenoord zijn somber. Komende jaren wordt de achterstand op de concurrentie eerder groter dan kleiner.

U focust ondertussen al jaren op vastgoed in plaats van op voetbal. U wilt een van de duurste stadions in Europa laten bouwen en ziet dit als heilige graal. Ten onrechte, want niet een stadion, maar sportieve prestaties, Champions League voetbal en transfers brengen bij de club sneller en meer geld in het laatje.

Tot overmaat van ramp hebt u onlangs ingestemd met een businesscase die niet voldoet aan de eisen die de club zelf heeft gesteld en die overduidelijk niet het beste is voor Feyenoord. Onbegrijpelijk! Voor Feyenoord is er geen uitzicht op een vergoeding die de club structureel gaat helpen het gat met de concurrenten te dichten, laat staan hen voorbij te gaan. Zelfs in het worst-case scenario zijn de aannames veel te rooskleurig. Als het tegenzit, gaat de club er zelfs op achteruit ten opzichte van de huidige inkomsten.

Het stadionplan van Feyenoord City rammelt aan alle kanten: de financiering is niet rond, de prijzen van toegangskaarten en consumpties worden angstvallig geheim gehouden en alles wijst erop dat die stevig zullen stijgen, de bouwsom is niet gegarandeerd met kans op verdere uitkleding van het ontwerp, de gekozen locatie en slechte bereikbaarheid hebben grote gevolgen voor de reistijd voor supporters van buiten Rotterdam, de noodzakelijke grondverwervingen zijn niet rond en extra kosten met bijbehorende risico’s worden angstvallig buiten beeld gehouden

Van draagvlak is geen sprake. Supporters keren zich in toenemende mate af van uw stadionplan. Maar liefst 600 supporters hebben zich bij de gemeente aangemeld om in te spreken tegen het plan. Ook officiële Feyenoord-supportersvereniging De Feijenoorder zegt ‘nee’, omdat dit stadionplan niet het beste is voor Feyenoord.

Zo kunnen we doorgaan, maar de boodschap is duidelijk: zo kan het niet langer.

Als u zo doorgaat, maakt u alles wat Feyenoord zo’n unieke club maakt, kapot. Dit mag niet gebeuren. Het moet anders. En snel. Het is de hoogste tijd dat u uw verantwoordelijkheid neemt. Focus op voetbal. Op het scouten van talenten. Op het opleiden van getalenteerde voetballers. Op het beter maken van spelers en het creëren van waarde. Kortom: investeer in benen in plaats van stenen.

Stop met het stadionplan van Feyenoord City.

Geen woorden, maar daden!