Bedrijven op plek nieuwe stadion van Feyenoord: We zitten hier goed

Ondernemers op het bedrijventerrein langs de Korte Stadionweg in Rotterdam-Zuid zitten met de handen in het haar. Op deze plek is het toekomstige Feyenoordstadion gepland, maar bijna niemand zegt te weten waar hij aan toe is. ,,Ik zou hier eind 2019 weg moeten zijn. Maar dat is een utopie”, zegt woordvoerder Leen Harmsen van de Metaalwinkel.

Hij stelt nog maar sporadisch contact te hebben gehad met vertegenwoordigers van Feyenoord City. Wél is er een keertje iemand over de vloer geweest om de zaak te bekijken. Maar daar bleef het bij. ,,Ik zit hier tot 2023 met een fantastisch huurcontract. Helemaal gebeiteld. Bovendien heeft onze huisbaas ook nog geen overeenkomst met Feyenoord.”

Eenzelfde geluid valt te horen bij Hubèr Ouwehand van Yesss Electrical Rotterdam. Die heeft zijn huurcontract juist met vijf jaar verlengd. Dat er bij hem nog niets bekend is over een eventuele verhuizing heeft ook een nadeel. ,,Eigenlijk zou ik willen verbouwen, maar het is te link om er nu een ton in te pompen. Als we volgend jaar alsnog moeten vertrekken, dan is het zonde van het geld. We blijven voorlopig lekker zitten.”

‘Complete radiostilte’
Buurman Ruud Schriek, bedrijfsleider van Alacar autoschade, rept over ‘complete radiostilte’. Hij heeft een gespecialiseerd bureau in de arm genomen om met Feyenoord te onderhandelen. ,,Maar ook daar wordt niets vernomen”, vertelt hij. ,,Voorlopig blijven we dus gewoon op onze plaats zitten, want het huurcontract loopt nog wel even door. Wat mij betreft is geen nieuws goed nieuws.”

Advocaten
Ook bij laboratorium TLR is men in verwarring, aldus directeur Henk Kikkert van het overkoepelende Peterson’s Havenbedrijf. ,,Eerst wekte Feyenoord City de indruk heel veel haast te hebben maar intussen lijkt de druk er vanaf te zijn. Ze hadden van alles van ons nodig, dus we hebben meteen experts en advocaten ingeschakeld. Daardoor hebben we veel kosten gemaakt. Dus als straks het hele feest niet doorgaat, dan blijven we misschien wel zitten met een hele hoge rekening.”

Volgende week staat er een gesprek met Feyenoord op de agenda. ,,Dan zullen we hopelijk horen hoe het zit”, meldt hij. Inmiddels is er wel zicht op een mogelijke nieuwe locatie. ,,Maar we gaan zeker geen aanbestedingen doen als we niet de garantie hebben dat we een schadevergoeding krijgen.” Zijn inschatting is dat – mochten alle garanties er alsnog komen – de complete verhuizing tweeënhalf à drie jaar zal duren.

Wie al wél uitzicht heeft op een oplossing, is vastgoedmanager Pim Pierrot van Van Neerbos Bouwmarkten, die namens de Gamma onderhandelt met Feyenoord City. Daarmee is inmiddels een overeenkomst over het ‘uitkopen’ en de verhuizing van het bedrijf, maar het wil daarentegen niet vlotten met de plannen voor nieuwbouw op de Noorderhelling, waarbij de gemeente Rotterdam betrokken is.

Heipalen
En alles hangt met alles samen, meldt hij. Zolang er geen nieuw onderkomen staat op de Noorderhelling, kan de verhuizing van Gamma niet plaatsvinden. ,,Ze willen dat ik half volgend jaar hier weg ben. Dan moet je nú de heipalen bestellen, anders red je het niet. Want als die palen niet de grond in gaan, dan gaat er nooit een bal rollen.”

Tenslotte mede-directeur Femke van Oest van beheerder M7 Real Estate, eigenaar van zo’n 20 bedrijfspanden in dit gebied. Eerder dit jaar sprak ze de verwachting uit voor de zomer een akkoord te hebben met Feyenoord City, maar die deadline werd niet gehaald. Of er alsnog een overeenkomst in zicht is, kan ze niet zeggen. ,,We zitten nog rond de tafel”, stelt ze. ,,Het schiet ook niet echt op met de helderheid naar alle partijen toe.”

Onderhandelingen
Volgens een woordvoerder van Feyenoord City is er geen vuiltje aan de lucht. ,,We hebben inmiddels met meerdere partijen een akkoord bereikt. Met andere zijn we in een afrondende fase. En met de rest hebben we nog meerdere gesprekken te gaan”, meldt hij. ,,We herkennen ons dus totaal niet in dit beeld.”

De planning is nog steeds dat de eerste paal van het stadion in 2020 de grond ingaat en de oplevering van de voetbaltempel in 2023 plaatsvindt. Een zegsman van de gemeente Rotterdam benadrukt eveneens dat er van vertraging geen sprake is. ,,Die signalen heb ik niet vernomen. Dat proces loopt nog. We proberen de onderhandelingen van Feyenoord City en de rol van de stad zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.”

AD.nl