Carl Berg in de knel met Feyenoord City?

30-08-2018

Het ziet er naar uit dat de directie van het even prestigieuze als omstreden nieuwbouwproject Feyenoord City een vlucht naar voren zal maken en nog vóór volgende donderdag – wanneer de Rotterdamse raad opnieuw debatteert over het nieuwe voetbalstadion – ‘een klein stukje pech’ in de ontwikkeling zal toegeven om de ernst van de echte tegenvallers nog even achterwege te kunnen houden.

Dat is de verwachting van sommige directbetrokkenen die sinds vorige week weten dat de businesscase en financiering van Feyenoord City niet rond is. Hoe groot de achterstanden zijn, weten alleen de N.V. Stadion, wethouder Adriaan Visser en Carl Berg, de financieel directeur van het Feyenoord City-project. Of de voetbaltak van Feyenoord volledig is geïnformeerd is nog maar de vraag. Dat geldt ook voor het adviesbureau ISG (International Stadia Group), dat overigens op basis van globale cijfers voorlopig nog geen reden ziet om een ‘Letter of Reliance’ af te geven. De eerste berichten vanuit de koker van Feyenoord City zelf is dat het slechts gaat om twee miljoen euro en dat dit moet worden opgevangen in het zakelijk deel van de verdere uitvoering. Denk aan: bouwkosten omlaag.

Het zit Carl Berg niet mee. De door de gemeente Rotterdam naar het Feyenoord City-project geparachuteerde topambtenaar, die ook de leiding had bij het eerder afgeketste HNS-stadionplan van VolkerWessels, zal geschrokken zijn toen gisteravond de kritische website stadionopzuid.nl bekend maakte dat hij de medewerkers van Feyenoord en Stadion Feyenoord over de achterstanden had moeten informeren.

De problemen bij de ontwikkeling van Feyenoord City lopen uiteen van een ontwerp dat niet aan het programma van eisen voldoet, maar ook niet blijkt te passen binnen het beschikbare budget. De ramingen voor horeca-inkomsten per bezoekers zijn – zegt men – te hoog ingeschat en ook het aantal bezoekers bij wedstrijden, rondleidingen en tours is in het basisplan te positief aangegeven.

De International Stadia Group zegt (volgens Feyenoord City) de plannen overigens wel haalbaar te vinden, maar op dit moment te risicovol voor een stempel van goedkeuring.

Volgende week donderdag moet wethouder Visser, die toen hij nog directeur van het OBR ook al samenwerkte met Berg, de stand van zaken verdedigen bij de gemeenteraad. Dat is niet de eerste keer.

Dagblad010.nl