Column Rood-Witte bril – Draagvlak

21-10-2018

“Feyenoord City moet meer draagvlak creëren”, zei wethouder Adriaan Visser toen de gemeenteraad hem aan de tand voelde over Feyenoord City. De raad was zich een hoedje geschrokken toen NRC geluidsopnamen publiceerde van een interne presentatie van Carl Berg, financieel topman van Stadion Feijenoord. In de media zei hij dat International Stadia Group (ISG) positief was over de business case: ”Het positieve oordeel van de ISG kan zeker worden gezien als wind in de rug (…)”. Uit de geluidsopnamen bleek echter dat ISG helemaal niet zo positief was. Tijdens de interne presentatie zei Carl Berg: “(…) ze vinden dat wij onvoldoende hebben kunnen aantonen dat we de door ons gestelde ambities helemaal waar kunnen maken”.

Het was niet voor het eerst dat een voorstander van nieuwbouw werd betrapt op een onwaarheid. Jarenlang is ons wijsgemaakt dat De Kuip ‘op’ was. Er werd gewezen op betonrot en metaalmoeheid totdat een rapport van TNO dit naar het rijk der fabelen verwees. De Kuip had een onbeperkte technische levensduur en was nog lang niet aan het eind van zijn Latijn.
Daarna werd ons verteld dat we met een nieuw stadion de concurrentie voorbij zouden gaan. Ook dit bleek onwaar. Dat Feyenoord de Champions League kan winnen, zoals projectleider Frank Keizer vorig jaar op BNR Nieuwsradio beweerde, neemt niemand serieus. Dat is dronkemanspraat.
En nu zeggen voorstanders van nieuwbouw dat je het gebied niet kunt ontwikkelen zonder nieuw stadion. Terwijl iedereen begrijpt dat je De Kuip heel goed kunt opknappen én het gebied kunt ontwikkelen. Voor dat laatste heb je niet per se een nieuw stadion nodig.

Feyenoord City doet denken aan een uitspraak van Abraham Lincoln: “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.” Er is onderhand bijna niemand meer die Feyenoord City nog gelooft. Van serieus draagvlak is geen sprake. Onder bewoners niet, onder ondernemers niet en onder supporters niet. Feyenoord City schermt met prachtige praatjes en plaatjes, maar daarmee creëer je geen draagvlak. Draagvlak creëer je met een goed plan. Dat was er niet en dat is er niet. Tenzij je stopt met dat hele nieuwbouwplan en ervoor kiest De Kuip én de wijk Feijenoord prachtig te moderniseren. Ga dat vertellen aan de bewoners, de ondernemers en de supporters en je zult ‘s zien wat draagvlak is.

Hand in Hand, supportersmagazine van FSV De Feijenoorder