FEYENOORD, BEZINT EER GE BEGINT!

10-12-2019

OP DONDERDAG 3 OKTOBER JL. HEBBEN DE LEDEN VAN SC FEYENOORD BESLOTEN OM AFSTAND TE DOEN VAN HUN AANDELEN IN DE KUIP. ALGEMEEN WORDT AANGENOMEN DAT HIERMEE EEN BELANGRIJKE HORDE IS GENOMEN IN HET DOORGANG LATEN VINDEN VAN HET PLAN, EEN NIEUW STADION VOOR FEYENOORD. HET DEFINITIEVE ONTWERP VAN ARCHITECTENBUREAU OMA (GEEN KLEINE SPELER) IS OP 20 SEPTEMBER GEPRESENTEERD. ALLE BESLISSINGEN, TEKENINGEN EN PLANNEN LIJKEN (EN DAT ZAL GEEN TOEVAL ZIJN) ROND HETZELFDE MOMENT SAMEN TE VALLEN WAARDOOR EEN MOMENTUM WORDT GECREËERD OM VAN START TE GAAN.

Maar is het nu wel het juiste moment om aan een nieuw stadion te beginnen? Nee, dat is het niet. Er zijn veel (hele relevante) factoren waarom men in het Maas-gebouw juist niet nu zou moeten besluiten om zo snel mogelijk het nieuwe stadion te bouwen. We geven 10 redenen waarom het beter is om geduld te betrachten, te onderzoeken en daarná pas besluiten te nemen.

1. ER IS GEEN MANDAAT VOOR EEN BESLISSING
Natuurlijk zal het statutair kloppen als Mark Koevermans (directeur a.i. van Feyenoord) zijn krabbel zal zetten onder een document waarmee de bouw daadwerkelijk bevestigd wordt. Maar zolang er geen volwaardige directie in functie is, kan het natuurlijk niet zo zijn dat een verregaande beslissing als deze wordt genomen.

Toegegeven: hier worden nu met de komst van Smorenburg wel stappen gezet maar het is niet redelijk om te verwachten dat de nieuwe financiële man binnen afzienbare tijd alle feiten heeft verzameld om hier een goede mening over te kunnen vormen. Wanneer er een volwaardige directie is ontstaan, dus met een Algemeen Directeur én een Commercieel Directeur (wellicht zal Koevermans die rol weer gaan vervullen) zijn er veel zaken die de aandacht nodig hebben. Feyenoord City, hoe belangrijk ook, is er hier slechts één van. Feyenoord zou er verstandig aan doen om eerst deze belangrijke bestuurlijke functies binnen de club in te vullen, het nieuwe team de tijd moeten geven om zich in te lezen en alle gegevens boven tafel te krijgen. Dán kan men weer eens nadenken of alles wat al redelijk vaststaand lijkt, inderdaad wel zo zeker moet zijn.

2. WE HEBBEN SPORTIEF BETERE TIJDEN GEKEND
Toegegeven, sinds Jaap Stam is opgestapt en Dick Advocaat onze trainer is, worden er weer punten gehaald. En ongetwijfeld zullen we minimaal de top 4 gaan halen dit jaar, maar we hebben al te veel debacles meegemaakt dit seizoen. Niet voor niets staan we slechts op de 10e plaats (alhoewel het gat met de 3e plek wonder boven wonder slechts 4 punten is). We moeten helaas constateren dat de achterstand op onze Amsterdamse rivaal groter is dan ooit en de komende jaren onoverbrugbaar lijkt. En ook in Eindhoven en zelfs in Alkmaar zijn er groeibriljanten die een hoop geld op
lijken te gaan leveren in de nabije toekomst. Het gevolg daarvan is dat we vaker Europa League gaan spelen en vrijwel geen Champions League. Daarmee wordt de kloof tussen ons en de rivalen alleen maar groter, wat gevolgen heeft voor de waarde van talentvolle spelers. Daarnaast weten we dat plaatsing voor de Europa League slechts € 3 miljoen oplevert, terwijl plaatsing voor de Champions League al € 16 miljoen euro oplevert. Het verschil wordt dus alleen maar groter.

3. ER STAAT TE WEINIG KAPITAAL OP HET VELD
Het is prettig dat we afgelopen zomer een aantal spelers naar Feyenoord hebben weten te trekken. En met Senesi en bijvoorbeeld Sinisterra lijken we spelers in huis te hebben gehaald die wat geld op gaan leveren op termijn. Maar als we de transfermarkt als uitgangspunt nemen (en natuurlijk moet je dat met een korrel zout nemen), heeft de selectie van Feyenoord momenteel een waarde van nog geen € 95 miljoen euro. Ter vergelijk: Ajax zou een waarde hebben van ruim € 375 miljoen, PSV € 210 miljoen. AZ (met een waarde van € 74 miljoen) is momenteel nog een stuk dichterbij dan deze twee teams. Dat betekent dat we op het gebied van transfers de komende jaren ook nauwelijks uitschieters mogen verwachten en de kans dat we een klapper van € 30 miljoen of meer gaan maken vrij klein is met de huidige selectie.

4. TOESTROOM UIT DE JEUGD
Een (achteraf) kapitale misser is het gebleken om toen het mogelijk was, niet in te stromen in de Keukenkampioen Divisie. Hierdoor spelen onze Jong-Feyenoord spelers en onze U19-spelers te weinig wedstrijden in een seizoen. Niet tegen tegenstanders van formaat maar tegen teams als Jong FC Zwolle, Jong GA Eagles en Jong Heerenveen. Onder andere hierdoor hebben enkele talenten gekozen voor een avontuur bij een andere Nederlandse club waardoor onze eigen jeugdopleiding dus steeds verder achterop dreigt te geraken. De trainingsfaciliteiten zijn met de bouw van het complex 1908 natuurlijk goed, maar zonder toekomstvisie voor de jeugd is dat niet zoveel meer waard. Er ligt dus een mooie uitdaging vanaf januari voor onze nieuwe technisch directeur Frank Arnesen die ondertussen getekend heeft. Met weinig kapitaal heeft hij de opdracht om de waarde en kwaliteit van de selectie te vergroten, een trainer te zoeken voor 2020-2021 en verder én moet hij de jeugdopleiding weer uit het slob zien te trekken en alles op alles zetten om zo snel mogelijk competitieve wedstrijden te gaan spelen voor de oudste jeugdelftallen.

5. DE KUIP IS NIET UITVERKOCHT
De Kuip biedt 47.500 plaatsen. Het nieuwe stadion zal plaats bieden aan 63.000 toeschouwers. Dat klinkt heel mooi maar De Kuip is nu al niet meer iedere wedstrijd uitverkocht. Waar we jarenlang structureel een uitverkocht huis hadden, halen we dit seizoen gemiddeld nog geen 39.000 toeschouwers en ook vorig seizoen kwamen we ‘slechts’ uit op 42.000 gemiddeld. Een wedstrijd als Feyenoord – Twente trok bijvoorbeeld maar 32.500 toeschouwers. Met tegenvallende resultaten lijkt het in dit seizoen ook niet beter te worden. Dus waarom een derde meer capaciteit terwijl je nu al de stoeltjes niet meer bezet krijgt?

6. BOUWEN IS DUURDER DAN OOIT
Het gaat economisch uitstekend. Dat betekent dat er volop wordt gebouwd in Nederland. Er is veel vraag naar bouw, en het aanbod is beperkt. Het gevolg? De bouwkosten zijn ten opzichte van 2016 gestegen met zo’n 20%. En dat in slechts drie jaar! Moet je een groot stadion van (begroot) 444 miljoen euro bouwen terwijl de bouwkosten op hun piek zijn? Beter is het om te wachten tot het moment dat het inhuren van bouwbedrijven tegen een scherp tarief onderhandeld kunnen worden, oftewel als de vraag kleiner is dan het aanbod.

7. HET RISICO VERSUS DE OPBRENGSTEN
Feyenoord krijgt, voor zover we nu weten, in de business case een performance fee van € 17,5 miljoen. En hoe flink dat ook klinkt, niemand kan 100% garanderen dat Feyenoord dit bedrag daadwerkelijk gaat krijgen. Moet je dan het risico nemen dat je de club een financiële molensteen om de nek hangt voor een fee waarmee je eigenlijk nog geen echte topspeler kunt kopen in de huidige gekte van de transfermarkt? En in een periode dat je juist sportief wat minder goed draait? Beter is het om te zoeken naar andere bronnen van inkomsten in en rondom het stadion, iets wat clubs als PSV en AZ ook goed lijkt te lukken.

8. ER ZIJN TE VEEL ONZEKERHEDEN
Is een nieuw stadion wel noodzakelijk? Gaat Feyenoord er structureel op vooruit? Bij Feyenoord zeggen ze van wel, tegenstanders zeggen van niet. Feyenoord lijkt een tunnelvisie te hebben wat betreft het nieuwe stadion. Het zou verstandig zijn om in alle openheid een onafhankelijk advies uit te laten brengen door een commissie van wijze mensen die geen belangen hebben. Door ervoor te zorgen dat alle feiten klip en klaar zijn en de voor- en nadelen tegenover elkaar gezet kunnen worden, kun je écht onderbouwd een keuze maken.

9. ER IS GEEN DRAAGVLAK
Ook bij supporters is er geen onverdeeld draagvlak voor Feyenoord City. Voor- en tegenstanders vallen over elkaar heen om andersdenkenden te overtuigen van hun gelijk en veel gehoord is de opmerking van Kuipbezoekers dat ze geen voet in het nieuwe stadion zullen zetten. Dit wordt veroorzaakt door de vele onduidelijke en tegenstrijdige signalen die worden gegeven door verschillende collectieven. Groepen die in De Kuip willen blijven, grijpen iedere bron van informatie aan om hun standpunt te onderbouwen, evenals groepen die juist een nieuw stadion willen
betrekken om meer toeschouwers te kunnen trekken en dus meer inkomsten te genereren. En ook door de vaak selectieve informatievoorziening vanuit het Maasgebouw kunnen supporters niet blindelings vertrouwen op het oordeel van Feyenoord zelf.

10. ER ZIJN TE VEEL KAPITEINS OP DE FEYENOORD-BOOT
Wie beslist er nu eigenlijk bij Feyenoord? Wat is de rol van de Raad van Commissarissen, welke vinger hebben de Vrienden van Feyenoord in de pap? En hoe past de Sportclub in dit plaatje?
En dan hebben we nog partijen als de aandeelhouders van Stadion Feyenoord. En natuurlijk de directie. Een flinke puzzel om te achterhalen wie nu waarvoor verantwoordelijk is! Het is aan te raden om het besturen van de club te vereenvoudigen zodat de mensen die aan het roer zijn ook daadwerkelijk beslissingen kunnen nemen.

CONCLUSIE

Is een nieuw stadion goed voor Feyenoord? Daar kunnen we uren lang over discussiëren, en dat moeten we blijven doen. Mogelijk is het beter voor de club om afscheid te nemen van de plaats waar we zoveel historie hebben geschreven. Waar we hoge pieken en diepe dalen hebben meegemaakt. En misschien is het voor de toekomst van Feyenoord juist onontbeerlijk om de stap naar een nieuw stadion te maken zodat we klaar gaan zijn om nieuwe historie te gaan schrijven. De tijd zal dat uit moeten wijzen. Feit is wel dat veel seinen nu nog niet op groen staan. En om dán deze stap te maken, lijkt onverstandig. Dus één ding lijkt zeker: nu is niet het juiste moment om een besluit te nemen en te beginnen met de bouw. Oftewel: overdenk eerst de consequenties goed voor je je committeert aan Feyenoord City!

Hand in Hand December 2019 (Maandblad van FSV De Feijenoorder)